Abiznis

Vujović: Ne skrivati podatke o Buljarici

Ukidanje rješenja, kojim je određena tajnost postupka pripreme i održavanja međunarodnog tendera za valorizaciju lokaliteta Buljarica, neophodna je zbog prava crnogorske javnosti da zna kakva je namjena određena ovom turističkom biseru, smatra potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.
Vujović: Ne skrivati podatke o Buljarici
Portal AnalitikaIzvor

“Savjet za privatizaciju nema osnova da prikriva podatke koji se odnose na sastav Tenderske komisije, tendersku dokumentaciju sa pratećim materijalom, izvještaj pravnog savjetnika o ponudi i Nacrt ugovora o dugoročnom zakupu-prodaji”, navodi Vujović u saopštenju za javnost.

“Ovo dobija na značaju jer je Odlukom o planu privatizacije za 2016. godinu predviđeno da Javni poziv mora biti strukturiran da obuhvata samo prodaju zemljišta u državnoj svojini, a  u njemu su navedne nepokretnosti na kojima imamo suvlasništvo Države Crne Gore i fizičkih lica. Pored ovog, o prenosu prava raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva i Opštine Bar na Vladu Crne Gore nisu navedni jasni pravni osnovi. Dodatnu sumnju izaziva postupak utvrđivanja  nepokretnosti koje su u državnoj svojini, a koje su predmet tendera. U pripremi postupka nisu tačno navedeni listovi nepokretnosti za potrebe njegove realizacije i to je uslovilo pogrešno određenje površine  predmeta tendera, kao i pogrešnu procjenu njegove vrijednosti. Posebnu okolnost predstavljaju nepokretnosti sa zabilježbom zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteka i koncesija”, govori Vujović.

Dodaje da su, osim toga, planski preduslovi za valorizaciju lokaliteta Buljarice sadržani u Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore čija javna rasprava je u toku. 

“Indikativno je da se o budućoj namjeni ovog prostora Ministarstvo održivog razvoja i turizma ne izjašnjava i da ne znamo da li je Direktorat za životnu sredinu imao učešća u pripremi tenderske dokumentacije. Napominjem, lokalitetu Buljarice određeno je svojstvo zaštićenog prirodnog dobra u zoni morskog dobra i od Savjeta za privatizaciju zatražio sam dostavljanje informacije o sprovođenju postupka strateške procjene uticaja na životnu sredinu zbog pripreme međunarodnog tendera. Pošto naša javnost nije bila u mogućnosti da prati aktivnosti na realizaciji ovog međunarodnog tendera, osobito mještani koji su svojevremeno osmislili projekat Virgin Bay Resort, očekujem donošenje rješenja o ukidanju tajnosti podataka  koji se odnosi na  postupak valorizacije lokaliteta Buljarica. Savjetu za privatizaciju ovaj zahtjev upućen je 25. jula 2016. godine”, zaključuje on.

Portal Analitika