Društvo

Uprava: Nema razloga za vanrednim stanjem

Krizni štab za sprovođenje mjera zaštite i praćenja bolesti kvrgave kože na govedima na teritoriji Opštine Berane uputio je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja da se u Beranama uvede vanredno stanje. U Upravi za bezbjednost hrane ne vide razlog za uvođenje vanrednog stanja, kazala je za TVCG direktorica Vesna Daković, uz napomenu da je većina oboljele stoke uklonjena, te da je vakcinacija pri kraju, zbog čega se može očekivati i stabilizacija na terenu.
Uprava: Nema razloga za vanrednim stanjem
Portal AnalitikaIzvor

"Mene iskreno iznenađuje taj zahtjev jer su uklonjena 44 goveda. Tražili smo i od Ministarstva da stavi na raspolaganje savjetodavne službe, ostalo je da se ukloni još desetak goveda, što će biti urađeno danas. Vjerovatno će biti još novih slučajeva, ali, iskreno govoreći, ja ne vidim razlog za uvođenje vanrednog stanja. Potrebno je još malo strpljenja, moguće je da će biti novih slučajeva u nekoliko narednih dana, ali onda će situacija znatno da se smanjuje i već za nekih desetak dana očekujemo potpuno smirivanje", kazala je Daković za TVCG.  

U zahtjevu Opštine se navodi da je do sada na teritoriji Berana potvrđena bolest na 54 grla, od kojih su 44 neškodljivo uklonjena. U međuvremenu je na analizu poslato još uzoraka kod sumnjivih grla.

“Opština Berane je od prve informacije o pojavi bolesti stavila u funkcije sve rapoložive tehničke i ljudske kapacitete Sekretarijata za poljoprivredu i komunalnog preduzeća za potrebe vakcinacije,  komisije za procjenu šteta i sanitarnog ukopa zaraženih goveda. S obzirom da su pogođena uglavnom većinom staračka domaćinstva koja nijesu u mogućnosti da kopaju jame u kojima će se životinje zakopavati u planinskim udaljenim područjima, a opštinske mašine nijesu u mogućnosti da izađu na lice mjesta zbog zastarelosti, učestalih kvarova i velikog broja slučajeva, Opština Berane  u mogućnosti da  na vrijeme izvrši uklanjanje oboljelih životinja”, saopšteno je iz Opštine.

Terenska vozila koja se koriste za prevoz komisija su stara i često se kvare, što im, kako navode, predstavlja dodatni problem.

“Opština Berane svakodnevno ulaže sredstva za gorivo, popravku mašina i vozila i dodatne dnevnice angažovanim radnicima na terenu. Sumirajući sve ove probleme, Krizni štab opštine Berane je juče organizovao sastanak kome su prisustvovali glavna republička veterinarska inspektorica, Mirjana Drašković, potpredsjednik Opštine Rade Kljajić, direktor V.A. – Berane Aleksandar Bulajić i članovi kriznog štaba. Razmotreni su problemi koji su na terenu i donesen je zaključak da se  od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zatraži da uvede vanredno stanje, kako bi na osnovu toga angažovali i privatnu mehanizaciju, vozila i odobrili dodatna sredstva sredstva kao pomoć Opštini Berane”, navodi se u saopštenju.

Krizni štab apeluje da se zahtjev hitno razmotri i poručuju da je stanje na terenu alarmantno.

“Širenje zaraze najviše pogađa seoska, uglavnom udaljena i planinska domaćinstva kojima je stočarstvo jedini izvor prihoda i egzistencije. U kriznom štabu se nadaju da će uvođenje vanrednih mjera ubrzati i proces nadoknade štete, koju osim gubitka stočnog fonda čini i izgubljena dobit od prodaje mesa,  mlijeka i mlječnih proizvoda. Avgust i septembar su mjeseci u kojima se stanovništvo na sjeveru sprema za početak školske godine i zimu te su domaćinstvima u ovom period troškovi povećani”, dodaju iz Opštine Berane.

 

rtcg.me

Portal Analitika