Turizam

Kuda za vikend: Centri za posjetioce NPCG

Pored raznovrsnih i brojnih prirodnih vrijednosti, Nacionalni parkovi Crne Gore posjeduju i Centre za posjetioce. Upoznavanje sa parkovima počinje upravo u njima i može se reći da na pravi način predstavljaju Kapije nacionalnog parka koji posjećujete.
Kuda za vikend: Centri za posjetioce NPCG
Portal AnalitikaIzvor

Posjetite Centar za posjetioce na Vranjini. Ovdje možete dobiti informacije o ukupnoj turističkoj ponudi svih parkova, kao što su krstarenje, sportski ribolov, staze za pješačenje i planinarenje, splavarenje, fotosafari, vinski putevi, festivali, manifestacije, smještajni i ugostiteljski objekti. Centar na Vranjini sadrži prirodnjačke zbirke sa eksponatima životinja, etno-sobu, fotografije endemičnih biljaka, reljefe parkova, salu za projekcije i suvenirnicu sa raznovrsnim ručno rađenim predmetima koji na svojstven način predstavljaju dio nasljeđa svakog parka. Ovdje možete i kupiti promotivni materijal: brošure, monografije, razglednice i mape. Radno vrijeme Centra je, tokom sezone, od 8 do 18 h, svakim radnim danom i vikendom.

bij

Centar za posjetioce NP Durmitor u Upravnoj zgradi Parka sadrži karakteristične eksponate biljnog i životinjskog svijeta, posebno krupnih sisara, kao što su primjerci divokoze, srne, mrkog medvjeda, kao i raznovrstan propagandni materijal i bogato opremljenu suvenirnicu. Edukatori Centra informisaće Vas o vrijednostima UNESKO-vog zaštićenog prirodnog područja, kao i o cjelopkupnoj turističkoj ponudi Durmitorskog kraja posebno uključujući rafting rijekom Tarom, obilazak ”gorskih očiju”, osvajanje planinskih vrhova i, nezaobilazno, obilazak Crnog jezera. Samo dok pješačite edukativnom stazom oko jezera, možete upoznati biljni svijet prirodnog nasljeđa Durmitora, a ukoliko ostajete više dana obavezno posjetite i druge interesantne i specifične lokacije kao što su Savin Kuk, Momčilov grad, Pirlitor, Bosača, Tepca, Podgora.

hin

U Centru za posjetioce NP Prokletije zastupljeni su svi sadržaji koji odražavaju brojne prirodne i kulturne vrijednosti ovog kraja poznatog od davnina po ljepoti i surovosti prirode - na što i samo ime Parka upućuje. Centar za posjetioce u Gusinju, turistima, posjetiocima, ljubiteljima prirode i svim zainteresovanim pruža informacije o prirodnim i ukupnim vrijednostima. Ovdje možete saznati i pročitati legendu o nastanku Prokletija, načinu odjevanja i narodnoj nošnji karakterističnoj za ove krajeve, kao i čime je to nekada bila opremljena musafirska, odnosno, gostinjska soba. Takođe se možete informisati o pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama i ostaloj turističkoj ponudi Plavskog kraja. Ukoliko planirate osvajanje planinskih vrhova, imajte na umu da kretanje i boravak u planini predstavlja izazov, ali nikada ne idite sami i nepripremljeni, a obavezno pogledajte i vremensku prognozu. 

Portal Analitika