Svijet

Gulenu oduzeta kompletna imovina u Turskoj

Kazneni sud u turskom gradu Adana, u okviru istrage o finansiranju terorističke organizacije FETO, donio je odluku o oduzimanju kompletne imovine vođi terorističke organizacije Fetulahu Gulenu.
Gulenu oduzeta kompletna imovina u Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Fetulah Gulen je inače, prvooptuženi u slučaju koji je pokrenulo tužilastvo u Adani, a on se tereti i za “pokušaj rušenja ustavnog poretka” u Turskoj. 

Za Gulena, Omera Ekincija, Kemala Elibala i Džemala Soncua ustanovljeno je da se nalaze u inostranstvu, zbog čega je za njima raspisana potjernica.

Kazneni sud u Adani, obzirom da optuženi imaju status bjegunaca, pozvao se na 278. član turskog Kaznenog zakona, te donio odluku o oduzimanju kompletne imovine Fetulahu Gulenu, Omeru Ekinciju, Kemalu Elibali i Džemalu Soncuu.

“Ovom odlukom optuženima se oduzima sva nepokretna imovina na području Turske, zatim prevozna sredstva, vrijednosni papiri, dionice u pojedinim kompanijama, te su im blokirani svi bankovni računi”, navodi se u saopštenju suda.

Fetulah Gulen, odnosno teroristička organizacija FETO s njim na čelu, tereti se za pokušaj državnog udara u Turskoj, 15. jula ove godine. Prilikom pokušaja državnog udara poginulo je preko 230, a ranjeno preko 2000 osoba.

Republika Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, poništen mu je turski pasoš, te je upućen zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za negovo izručenje. 
Gulen od 1999. godine boravi u SAD.

(Anadolija)

 

Portal Analitika