Kultura

KOTORART: Djela pet kompozitora inspirisana Crnom Gorom

„Crna Gora, inspiracija“ naziv je koncerta koji će večeras biti priređen u Crkvi Svetog Duha od 21 i 30 časova, a kojim će KotorArt Don Brankovi dani muzike predstaviti domaće savremeno stvaralaštvo.
KOTORART: Djela pet kompozitora inspirisana Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

Festivalski orkestar KotorArta, kojim će dirigovati Berislav Skenderović, izvešće Malu svitu za gudače Marka Rogošića, Končertino Ivana Brkanovića, Tevbu Senada Gačevića, On a Death Aleksandra Perunovića i Gusle Nine Perović.

Berislav Skenderović dirigent, studirao je klavir i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a potom na Visokoj školi za muziku u Minhenu. Karijeru je započeo 1974. godine kao dirigent hora i asistent dirigenta u Srpskom narodnom pozorištu. U isto vrijeme postao je gostujući dirigent Subotičke filharmonije. Prvi međunarodni angažman ostvario je 1979. godine kao dirigent u Minhenskoj operi. Godine 1981. postavljen je za dirigenta Operе Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, da bi 1985. preuzeo poziciju šefa-dirigenta u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Sarajevo. Dirigovao je ansamblima kao što su Orkestar Poljskog radija, Litvanski kamerni orkestar, Filharmonijski orkestar Meksičkog nacionalnog univerziteta, Simfonijski orkestar Rima. Ostvario je debi u Karnegi holu sa Simfonijskim orkestrom Nove Engleske. Učestvovao je na brojnim festivalima na jugoslovenskom prostoru, kao i u državama Evrope, Južne Amerike, Severne Amerike, Kini, Japanu. Bio je umjetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, osnivač i višegodišnji muzički direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona. Njegujući ideju zajedništva, ovaj sezonski orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu Festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.

K.J.

Portal Analitika