Komentar

ŠTO TO HUČI SUTJESKA! 15. CRNOGORSKA TROJA BEZ JELENE (Homoseksualac ili Prust?...)

Završni otpisni ispis bivšem predsjedniku crnogorske Skupštine, Ranku Krivokapiću (i trabantima)
ŠTO TO HUČI SUTJESKA!  15. CRNOGORSKA TROJA BEZ JELENE (Homoseksualac ili Prust?...)
Portal AnalitikaIzvor

Zbogom... Predsjedniče!

Negdje kod bihorskog, bošnjačkog i crnogorskog, pa i jugoslovenskog književnog velikana Ćamila Sijarića („Bihorci“, „Francuski pamuk“...) – Blažo Jovanović mu naručio „Mojkovačku bitku“ – romaneskni junak primjećuje kako, naravno u Turskoj: „...Sve je za smijeh“.

Tebi je uspjelo, kako nikome nije, da Skupštinu Crne Gore uzdigneš u status, u baroknu vokaciju totalnog smijeha Sijarićeve književne i osmanske Turske.

A zatim da taj smijeh/Turska nezadrživo postaneš i - sâm, svelično.

Podvig.

Kao sitni prestupnik, egzekutiran unazad, u poslaničke klupe, predsjedničkom inercijom tek sažalno zvečiš „mlateći praznu slamu“, jadan kao siroče na kiši.

Funkcija/pamet.

Urbi et orbi, sve što je u Crnoj Gori nadmoćno „...za smijeh“ – identitetski i ideološki – pretežno pripada Tebi/SDP. I tebi lično:

Morbidnost drljevićevske državne himne; fašistička interpretacija dukljanstva; hrišćanski simboli u državnom grbu viševjerske, pa i islamske Crne Gore; mitomanija crnogorskog jezika kao Arkan/Amfilohijeve čirgilice... – samo su najpogubnija pregnuća Tvog razbarušenog luteranstva.

Ti, bogotvorac, otac dukljanske nacije.

Pri državnoj bigamiji: i miropomazač, seniorski „špijun iz Pipera“.

Tragedija i farsa: Vladimir i Kosara.

Zbogom... Predsjedniče!

Potpredsjednik crnogorske Skupštine (da se ne kaže Tvoj...), Suljo Mustafić popisuje zasluge Tvoje SDP/stranke: „...Danas blješti kraljevska kruna i krst na grbu građanske Crne Gore“ („Vijesti, Podgorica, Februar 2016).

Ništa zato, Ti/SDP samo argumentovano: da se Mustafić „do ulaska u politiku izjašnjavao kao Crnogorac“. (Isto)

Bravo ti ga: difamacija Crnogorac!?...

Takvi su i ostali Tvoji/SDP argumenti. I cijele Tvoje/SDP koalicione, pučističke bratije, prostih delinkvenata – ignorancije.

Metod, demaskirajući metod vašeg ukupnog „demokratskog dijaloga“: niti naznake, bilo i kakve/takve rasprave, samo salve ad hominem etiketa i – difamacije. Da, pogromaški... Kao osnovne, legitimišuće kreativnosti – nacionalizma.

Što patetično svi – i pojedinačno i udruženi; i intimno i djelatno; i motivaciono i praktično; prikriveno ili ne – determinišuće i nesumnjivo i jeste: nacionalisti.

Da, nacionalisti. Brutalni nacionalisti... Reakcionari.

Zbogom... Predsjedniče!

Kao i svaki nacionalizam, nasilje Tvog/SDP jotovanja nije topuz nad riječima nego nad – ljudima.

Crna Gora – jedina država u kojoj predsjednik Skupštine (bivši) „zbori“ jezikom kojim u toj državi ne govori – niko.

Niko.

Ne samo hrvatska Snježana Kordić („Jezik i nacionalizam“), nedavno je i profesor Rajka Glušica (Nikšić) – „među prvim zagovornicima da se srpski jezik preimenuje u crnogorski“ – nedvojbeno razložila:

„Mit je da je crnogorski jezik autohton, da mi nemamo nikakve veze sa ostalim južnoslovenskim narodima i da vodimo porijeklo iz istočne Njemačke. Sve je izmišljotina i sve to čitamo u knjigama. To je smiješno“ („Politika“, Beograd, April 2016).

Kao i Ćamil... Smiješno... Da, smiješno!

Ili, mit po mit – mitomanija.

I poteže, izvini(te), pacijentski kikot Tvoje/SDP dukljanske palanke.

Iz te strmine, tek je besmisleno baviti se SDP/nadmoćnim „naučnim analizama“ („Srbin sa Terazija“ itd.)... I zato je svima vama, plemenskim legijama, kojima je nacija – „prvo utočište hulja“ (Embrouz Birs) – zanimanje, Kiš oporučio:

„Možete biti homoseksualac a ne biti Prust; biti Jevrejin, a ne biti Singer“.

Ne znam koliko je pametno „biti homoseksualac“, ali sigurno da je glupo „biti homoseksualac“ zbog intencije da se bude – Prust.

Prustovi!

Zbogom... Predsjedniče!

Kiš je zaboravio da doda: a može se, očigledno, biti i – ništa.

I niko i ništa.

Kad se Parlament, čak protivno i Tvojoj/SDP volji, ipak odvažio da izglasa povjerenje Đukanovićevoj vladi (27. januar 2016), bolji uzusi bi podrazumijevali – kako si napustio većinu kojom si zasjeo kao predsjednik Skupštine – da odmah, neposredno postaviš pitanje i svog povjerenja.

Dapače („što bi rekli Hrvati“, u jednom argentinskom pismu Crnjanskom varira Milan Stojadinović), nijesi to učinio ni pri zvaničnoj inicijativi 36 poslanika za Tvoju smjenu. Ali jesi preduzeo u državnim poslovima nedopustivo: iako u položaju pokrenutog postupka (ne) povjerenja, demonstrativno si državno posjetio SAD. Neukusno, nepristojno i prema domaćinu: u državne posjete se ne odlazi dok se pod upitnikom kod kuće.

Država.

A Tvoje vazalsko traženje potpore svojoj funkciji izvan – četničko/mandićevski: izvan! – države u kojoj tu funkciju obavljaš, izvan svoje(?) države, samo je posljednja jadikovka Tvog poimanja države kao privatne, karijerne prćije. Ali i sasvim u harmoniji s Tvojim svježim koalicionašima koji – beznadežno uronjeni u crnogorsku kvislinšku tradiciju/sramotu – decenijama anticrnogorski stimulišu diverzijske oslonce po Beogradu i Moskvi (ali i u Rimu, Briselu...).

Trojanci... U Troji bez Jelene.

Portal Analitika