Društvo

Porodici Uković iz Podgorice je potrebna naša pomoć

Jedna od porodica koja je dobila pomoć u vidu hrane i higijenskih sredstava od Banke hrane CG je i porodica Uković Ermina.
	Porodici Uković iz Podgorice je potrebna naša pomoć
Portal AnalitikaIzvor

Na Koniku u Drvarskoj ulici u  podstanarskom  stanu živi Ermin sa suprugom  i  djecom (  sa petoro od ukupno  sedmoro  ).Dvoje  starije djece ne živi sa roditeljima.
Ovaj Rožajac je  odrastao u Beranama i  kao dijete sa roditeljima dosao u Podgoricu u potrazi  za boljim životom.

Ermin je bio zaposlen u Komunalnom preduzeću kratko , svega 7 , 8 mjeseci.Dobio je otkaz i bio prinudjen da svakodnevno  radi za dnevnicu .Srećom  je posla bilo dovoljno.Cijepao je drva, radio na gradjevini...sve dok nije doživio saobraćajnu nesrecu prije godinu dana. Imao je ozbiljne posledice iste : otvoreni lom , slomljenu potkoljenicu., kost je izašla na butinu.
Mjesecima unazad   je  vezan za krevet.
Upravo je medicinsko osoblje kliničkog centra upoznalo Banku hrane sa višestrukim problemima porodice Ukovic.

Ermin  je nakon  udesa  nepokretan  ,ima šipku u nozi , izgubio je mnogo krvi, rana mu gnoji mnogo  pa svaki dan dolazi patronaža na previjanje. Moraće uskoro ići na još jednu operaciju.Ima šećer pa prima insulin 4 puta dnevno.

Ova brojna  porodica je primala socijalnu pomoć . Nakon predaje  dokumenata za   ostvarenje nadoknade za majke sa više djece  koje je Selmana(majka)   uslovima zadovoljavala bili su  nekoliko mjeseci bez ikakvih primanja.Srećom, sada je to iza njih i imaju 193 eura primanja mjesečno na raspolaganju.

Od tog novca kupuju hranu, lijekove , plaćaju stan  u iznosu od 50 eura.Za više od toga novca nema.
Ermin , bolesnik je kako nam kaže željan zelene jabuke ...

Stariji sin je oženjen i živi sa suprugom i ženom kod roditelja.Imaju jedno dijete  i ubrzo očekuju drugo.
Radio bi Selvedin  bilo šta  ali posla je sve manje kaže volonterima Banke hrane .Bude  jedan dan  posla pa dva  bas ništa...

Domaćinstvo čine rodotelji , petoro djece ( dvoje živi samostalno ) snaha , unuka a uskoro će im se pridružiti jos jedno unuče.

Porodica Uković dobija  3 obroka za sve članove porodice od Narodne kuhinje na Koniku.
Rodbina i prijatelji teško da im bilo šta mogu pomoći.Objašnjavaju nam da  jedva  i sami preživljavaju.Dug za struju je dostigao iznos   5 000 eura.

Porodica Uković nema najosnovnije stvari u kući.Krevet na kome leži bolesnik je slomljen( daska je postavljena ispod  njega ) a ni ostali članovi domaćinstva nemaju bolji.Potreban im je i ormar, sudopera, šporet,mašina za veš, garderoba , obuća..

Molimo sve  koji mogu da pomognu u skladu sa mogućnostima .Potrebna im je garderoba , obuća , školski probor, torbe, knjige..

U porodoci je do sada bilo dvoje djece školskog uzrasta a od septembra će im se i najmladja kćerka Nela  pridružiti.

Šestogodišnja Nela je rodjena sa cistom na mozgu i mora biti pod velikom pažnjom  stalno.
Ernesu koji ima 12 godina  bi trebale  patike br 37,  a Ernisi, curici od 13 godina  čizme br 37, unuki od 10 mjeseci  bi trebala garderoba i obuća , za novorodjenče oprema ( krevetić, kolica , robica)...

Žiro račun za pomoć je kod Societe generale banke 550-0105000040092-47 na ime Asanović Selmana ( majka i supruga ).

Svi koji žele pomoći mogu pozvati Banku hrane  CG na tell 069495680 .Kontakt porodice mogu dobiti i putem e maila
bankahranepg@gmail.com
ili u inboxu fb stranice
https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

Portal Analitika