Politika

U nedjelju Glavni odbor DEMOS-a: I Lekićevi kadrovi se pozdravljaju od vlade?

U nedjelju 14. avgusta na Žabljaku će biti održana sjednica Glavnog odbora Demosa u proširenom sastavu, na kojoj će, najvjerovatnije, biti donesena odluka o izlasku iz Vlade izbornog povjerenja, potvrđeno je, nezvanično, Dnevnim novinama iz više izvora.
U nedjelju Glavni odbor DEMOS-a: I Lekićevi kadrovi se pozdravljaju od vlade?
Portal AnalitikaIzvor

Kadrovi Demosa u Vladi, opštinama i javnim ustanovama i preduzećima, koji su, na osnovu leks specijalisa, proteklih mjeseci obavljali značajne funkcije, već su počeli da se pozdravljaju sa kolegama najavljujući da od ponedjeljka 15. avgusta neće više raditi. Svi oni su pozvani na sjednicu Glavnog odbora i to će, na neki način, biti i zvanični početak kampanje.

Takva atmosfera je bila i sinoć na sjednici Opštinskog odbora Demosa u Podgorici, gdje je pravljen plan za prikupljanje potpisa za podršku partiji za učešće na predstojećim izborima. 

Očekuje se da će na Žabljaku i zvanično biti saopšteno da Demos izlazi iz Vlade, ali će biti i govora o načinu izlaska Demosa na izbore. 

Dnevne novine pišu da će na GO Demosa biti riječi i o koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom, a najviše i o odnosu snaga na, eventualnoj, zajedničkoj listi, iako je predsjednik Demosa Miodrag Lekić to pokušao da demantuje u intervjuu agenciji Mina, prije dva dana. 

U Demosu nijesu beznačajne snage onih koji smatraju da SNP ne smije da dobije 50 odsto liste, pa čak ni 40 procenata.

"Ako se imalo vjeruje istraživanjima javnog mnjenja, Demos je barem tri puta jači od SNP-a, pa takav odnos treba da bude i na listi. Razgovaraćemo o tome i veliki broj naših članova smatra da Srđanu Miliću i njegovoj partiji ne može pripasti više od 33 odsto", kazao je Dnevnim novinama član Glavnog odbora Demosa, iz redova mladih, koji je želio da ostane anoniman.

Na drugoj strani jasno je da se Lekić okrenuo stvaranju koalicije sa SNP, ali, kako je najavio, i drugim partijama, jer je njegov koncept ulaska u savez sa GP URA i SDP, izgleda, propao. 

Na jednom od posljednjih sastanaka sa ove dvije grupacije lider Demosa je predložio da osim "trojke" u koaliciju, eventualno, uđu nezavisni intelektualci, predstavnici penzionera i neka NVO. Potpredsjednik Demosa Goran Danilović tada je kazao da bi koaliciju trebalo proširiti i na srpske partije, što je, na iznenađenje mnogih, podržao predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

Danilović je svjestan, analizirajući istraživanja javnog mnjenja, da Demokratski front i Demos ne "sabiraju sve Srbe" u Crnoj Gori i da veliki broj građana, iz ovog korpusa, glasa Demokratsku partiju socijalista. I tu vidi šansu Demosa.

 Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika