Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Potvrđena 233 slučaja oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože: Zaraza jenjava, vakcinisano više od 70.000 grla

Potvrđena 233 slučaja oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože: Zaraza jenjava, vakcinisano više od 70.000 grla

Na teritoriji Crne Gore vakcinisano je vi- še od 77 odsto ukupne populacije goveda. Taj procenat iznosi oko 99 odsto u područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim - saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane.
Potvrđena 233 slučaja oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože: Zaraza jenjava, vakcinisano više od 70.000 grla
Portal AnalitikaIzvor

Potvrđena su 233 slučaja oboljelih goveda, u opštinama: Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje, Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Petnjica i Podgorica. Slučaj u Podgorici je na planini Komovi, a u Nikšiću i Plužinama, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, zbog čega se oni posebno istražuju.

Kako su Pobjedi saopštili iz Uprave za bezbjednost hrane, na osnovu centralne baze gazdinstava sa govedima koju vodi Uprava, registrovano je 93.500 goveda. - Registrovano gazdinstvo je svako koje je upisano u centralni registrar gazdinstava, gdje su obilježene identifikovane životinje. To znači da životinje koje imaju ušnu markicu su sa registrovanog gazdinstva – objasnili su oni.

Naglasili su da ohrabruje činjenica da se nakon 10 dana od po- četka vakcinacije juče prvi put desilo da je Specijalistička veterinarska laboratorija u toku analize uzoraka dobila više negativnih rezultata na bolest kvrgave kože, nego što je bilo pozitivnih. - To znači da počinje stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda na bolest kvrgave kože. Podsjećamo da prema uputstvu proizvođača vakcine, ali i prema iskustvima iz zemalja regiona, vakcinisane životinje puni imunitet steknu između 14 i 21 dan - kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane

 

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika