Svijet

Netanjahu: Više brinem o Palestincima od njihovih vođa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da on brine o Palestincima više nego njihovi sopstveni lideri.
Netanjahu: Više brinem o Palestincima od njihovih vođa
Portal AnalitikaIzvor

Netanjahu je to rekao nakon nedavnog hapšenja dvojice Palestinaca, od kojih jedan radi za dobrotvornu organizaciju Vorld vižn, a drugi za Program UN za razvoj UNDP, pod optužbom da pomažu ekstremistički Hamas.

Izraelski premijer je to iskoristio da napadne Hamas preko društvenih mreža.

"Reći ću sada nešto, što neki od vas neće vjerovati. Ali ću to ipak reći, jer je istina. Ja, premijer Izraela brinem više o Palestincima nego njihovi sopstveni lideri. Izrael brine više o Palestincima nego što to čine njihovi sopstveni lideri", poručio je Netanjahu na video snimku postavljenom na Fejsbuku i Jutjubu.

U dvominutnom klipu Netanjahu ne pominje palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ni premijera Ramija Hamdalaha, već umjesto toga napada Hamas, islamsku organizaciju koja vlada pojasom Gaze i rival je Abasovom sekularnom Fatahu.

On aludira na navodno kanalisanje miliona dolara iz Vorld vižna i UNDP-a hamasovcima, upozorivši da se "nevinim i osiromašenim Palestincima uskraćuje vitalna pomoć koju su obezbijedile nacije širom svijeta.

"Hamas je iskoristio ukradeni novac da izgradi ratnu mašinu da ubija Jevreje", rekao je on.

Izrael je u utorak optužio Palestinca, zaposlenog u UNDP da je pomagao Hamasu, a prethodno je lokalni direktor nevladine organizacije Vorld vižn, sa sjedištem u SAD, optužen da je kanalisao milione dolara međunarodnog novca za pomoć toj organizaciji.

Izraelska bezbjednosna služba Šin bet navodi da je direktor Muhamed Halabi svake godine od 2010. usmjeravao 7,2 miliona dolara Hamasu i vojnom krilu te organizacije, mada se u optužnici ne pominje specifična suma, prenose izraelski mediji.

"Pitam vas ko brine više o Palestincima - Izrael koji omogućuje ulazak humanitarne pomoći svakog dana? Ili Hamas koji krade od palestinske djece tu istu pomoć? Izrael koji liječi ranjene Palestince iz Gaze u svojim bolnicama? Ili Hamas koji spriječava da ranjeni Palestinci dobiju pomoć", upitao je Neatnjahu.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Ammar Awad

Portal Analitika