Društvo

Mapa sa žarištima bolesti kvrgave kože: Vakcinisano 77 odsto goveda

Na teritoriji Crne Gore vakcinisano je više od 77 odsto ukupne populacije goveda, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. U područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim taj procenat je oko 99 odsto, navode iz Uprave.
Mapa sa žarištima bolesti kvrgave kože: Vakcinisano 77 odsto goveda
Portal AnalitikaIzvor

“Ohrabruje činjenica da se nakon deset dana od početka vakcinacije danas prvi put dešava da je Specijalistička veterinarska labaratorija u toku analize uzoraka dobila više negativnih rezultata na bolest kvrgave kože, nego što je bilo pozitivnih. To znači da počinje stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda na bolest kvrgave kože. Podsjećamo, da prema uputstvu proizvođača vakcine, ali i prema iskustvima iz zemalja regiona, vakcinisane životinje puni imunitet steknu između 14 i 21 dan”, navodi se u saopštenju.

Iz iskustava zemalja regiona, koje se takođe bore sa bolešću kvrgave kože i u kojima se još sprovodi vakcinacija (Makedonija i Srbija) očekivanja su da će već naredne sedmice biti smirivanje epizootiološke situacije, poručuju iz Uprave. Vakcinisana goveda će samo u slučaju da su već oboljela ispoljiti brže simptome bolesti. Ostala vakcinisana goveda, stvoriće imunitet na bolest kvrgave kože i mogu se smatrati potpuno sigurnim od virusa nakon 28 dana.

- Takođe, vakcinacija goveda pokazala je da u Crnoj Gori imamo znatno veći broj goveda nego što pokazuju registri. To ukazuje na dvije stvari: prvo, statistička evidencija nije dobra, na šta je Ministarstvo poljoprivrede i ranije ukazivalo; drugo, jedan broj držalaca životinja ne poštuje zakon i ne prijavljuje goveda shodno zakonskoj obavezi i procedurama.

Ipak, Uprava za bezbjednost hrane je sprovela vakcinaciju i obilježavanje svih goveda kako bi sve životinje na teritoriji Crne Gore bile vakcinisane u cilju suzbijanja bolesti kvrgave kože. Očekujemo da vakcinacija preostalih goveda bude završena u naredna četiri dana, na osnovu čega se može ocijeniti da je sprovedena veoma brzo. Brzina vakcinacije i sprovednih mjera i aktivnosti na suzbijanju bolesti u Crnoj Gori potvrđena i nedavno na reginalnom sastanku veterinarskih službi održanom u Beogradu, na kome je crnogorska Uprava dobila sve pohvale za najbržu reakciju u regionu. I dalje u Upravi ostaje žal što se nije sprovela preventivna vakcinacija koja je onemogućena zbog birokraskih barijera, odnosno ranijeg odugovlačenja i nerazumjevanja problema od strane Ministarstva finansija na Informaciju o opasnosti o pojavi bolesti kvrgave kože u Crnoj Gori i potrebi obezbjeđivanja finasijskih sredstava za nabavku vakcina,  koja je pripremljena za Vladu još u maju – navodi se u saopštenju Uprave.

Broj oboljelih goveda

Do danas je potvrđeno 233 slučaja oboljelih goveda u Crnoj Gori, u opštinama: Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje, Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Petnjica i Podgorica. Napominjemo da su slučaj u Podgorici na planini Komovi, a u Nikšiću i Plužinama, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, zbog čega se ovi slučajevi posebno istražuju.

Informacije o bezbjednosti proizvoda - mesa i mlijeka

Bez obzira na kontinuirano informisanje držaoca goveda i potrošača, još od prije pojave bolesti u Crnoj Gori, u javnosti se svakodnevno pojavljuju dezinformacije i nerazumijevanja vezano za bezbjednost proizvoda na tržištu i način upotrebe, posebno, mlijeka i mlječnih proizvoda.

- Komentari nestručnih lica koji se pojavljuju u medijima, reakcije kao što su potpisivanje raznih peticija i najave prosipanja mlijeka ne doprinose aktivnostima na suzbijanju bolesti, već stvaraju paniku koja je u ovom trenutku samo kontraproduktivna.

Iz tih razloga, opet ponavljamo: Bolest kvrgave kože se ne prenosi na ljude:  Na zaraženom gazdinstvu se sve životinje kod kojih se potvrdi bolest odmah humano usmrćuju a proizvodi od goveda zatečeni na tom domaćinstvu se uništavaju, iz preventivnih razloga kako se ne bi virus bolesti širio na zdrava goveda. Time ne postoji nikakva mogućnost da se ti proizvodi nađu na tržištu. Mlijeko koje potiče od životinja sa gazdinstava koja se nalaze u mjestima koja su proglašena zaraženim odnosno ugroženim mora se termički obraditi tj. prokuvati sve dok se ova područja ne proglase slobodnim od ove bolesti. Za gazdinstva koja se nalaze van ovih područja nema nikakvih ograničenja za korišćenje mlijeka i proizvoda od mlijeka ni sada ni nakon sprovedene vakcinacije.

Na tržištu se ne smije naći sir i mlječni proizvodi proizvedeni bez termičke obrade (bez prokuvavanja) porijekom iz zaraženih i ugroženih područja. Uprava je inicirala pojačan nadzor tržišta koji obavlja inspekcija, odnosno Uprava za inspekcijske poslove CG.  Protiv svih lica koja budu prodavala sir od neprokuvanog mlijeka, sa područa gdje je bolest dijagnostikovana, biće preduzete mjere u skladu sa zakonom.

I meso i proizvodi od goveđeg mesa koji se nalaze na tržištu su potpuno bezbjedni, jer se kontroliše uvoz, klanični objekti – ističu iz Uprave.

Trgovina sa Srbijom usaglašena

Kao rezultat saradnje Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore i Uprave za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije usaglašeni su sertifikati i dodatne garancije koje prate pošilјke goveda za priplod i tov, goveda za klanje, mesa goveda, proizvoda od mesa goveda,  kao i obrađenih koža prilikom izvoza u Crnu Goru odnosno uvoza u Republiku Srbiju.

Ovime je omogućena uz dodatne garancije nesmetana trgovina životinjama i proizvodima životinjskog porekla između Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Portal Analitika