Društvo

Mlijeko sa zaraženih područja ne smije se koristiti bez prokuvavanja

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori su zabilježena 233 slučaja bolesti kvrgave kože goveda, a vakcinisano je 60 odsto grla. Iz Uprave za bezbjednost hrane za TVCG kažu da se mlijeko sa zaraženih područja ne smije koristiti bez prokuvavanja, te da će uputiti apel velikim trgovačkim lancima da građanima ne smiju da nude proizvode koji su napravljeni bez termičke obrade.
Mlijeko sa zaraženih područja ne smije se koristiti bez prokuvavanja
Portal AnalitikaIzvor

"Sa ugroženih područja mogu se stavljati u promet proizvodi koji su proizvedeni termičkom obradom. Ne smije se stavljati u promet proizvod od nekuvanog mlijeka", kazala je Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ona je poručila da će oni koji budu prodavali sir sa područa gdje je bolest dijagnostifikovana biti podložni kaznenim sankcijama koje su predviđene naredbom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U javnosti je pojačan strah da se meso zaražene stoke može pojaviti i u prometu, a nadležni organi uvjeravaju da je kontrola u tom smislu stroga.

"Na zaraženom gazdinstvu se sve životinje kod kojih se potvrdi bolest odmah humano usmrćuju, a proizvodi od goveda zatečeni na tom domaćinstvu se uništavaju, tako da ne postoji nikakva mogućnost da se ti proizvodi nađu na tržištu", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Takođe, iz Ministarstva su kazali se da se uništavanje i zakopavanje uginule stoke sprovodi po predviđenim postupcima, ali ranije su iz nekih mjesta stigle optužbe da se bolesna goveda zakopavaju plitko, tako da psi lako nalaze i izvlače životinske unutrice, što je rizično i za zdravlje ljudi.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika