Svijet

Rasmusen: Pobjeda Trampa značila bi kraj američkom vođstvu u svijetu

Donedavni šef NATO-a, Anders Fog Rasmusen ocijenio je da bi pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD značila kraj američkom vođstvu u svijetu.
Rasmusen: Pobjeda Trampa značila bi kraj američkom vođstvu u svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Istovremeno, ocijenio je da bi Hilari Klinton bila bolji vođa.
Rasmusen je rekao da Trampovo geslo "Amerika najprije" znači da bi se SAD povukle iz svjetskih zbivanja "što bi stvorilo prazninu koju bi popunili zli momci", a "svi ti su autokrate koji se suprostavljaju svjetskom poretku kojim upravlja Amerika".

On je ocijenio da Amerika i njen predsjednik "imaju posebnu obavezu da održe svjetski poredak i unapređuju mir zato što su SAD jedina sila na planeti koja treba odigra tu ulogu". 
“Ako na snagu dođe 'Amerika najprije', onda SAD više neće biti svjetski vođa a slabije sile će pokušati da ostvare svoje regionalne uplive, poput Putina u Evropi, Kine u južnoj Aziji i Islamske država na Bliskom istoku", rekao je bivši šef NATO. 

"Ja ne kritikujem samo Trampa, već i Trampa i predsjednika Obamu vidim kao predstavnike ne izolacioništičkih opredjeljenja, već manje intervencionističkog pokreta", rekao je on. 
Rasmusen je dodao da je, naprotiv, "potrebno da budući američki predsjednik bude svjetski policajac, a taj policajac mora biti Amerika". 
Donedavni šef NATO navodi da je "američki predsjednik Hari Truman poslije Drugog svjetskog rata uspostavio na pravilima utemeljen svjetski poredak, što je stvorilo osnov za hladnoratovski sukob s Rusijom". 

"I taj međunarodni poredak nam je veoma dobro poslužio pošto smo proživjeli 70 godina neviđenog napretka i svjetskog mira i cvjetala je sloboda", objašnjava Rasmusen. 
On je američkom predsjednikom kandidatu Trampu posebno zamjerio što je "potpuno zastranio time što NATO smatra prevaziđenim" i što osporava američko automatsko uključivanje u odbranu neke članice NATO, jer misli da najprije treba da se vidi da li je ta članica doprinijela bezbjednosti Amerike. 

Takođe smatra da bi ruski predsjednik Putin "otvorio bocu šampanjca ako bi Tramp bio izabran za predsjednika", jer je Tramp "iskazao uvažavanje i podršku predsjedniku Putinu". 
Rasmusen je ocijenio da "ako bi Amerika smanjila svoje angažovanje u Evropi, onda istinska opasnost bi bila da Rusija uveća svoj upliv u Evropi i ubrzo bi Amerika imala Evropu koja bila više odbojna prema njoj".

Portal Analitika