Politika

KRIVOKAPIĆ: Sačuvati Stari grad od devastacije

Socijaldemokrate Crne Gore sa velikim zadovoljstvom pozdravljaju nagovještaj sekretara za gradsku infrastrukturu Opštine Budva da se ukloni postojeće osvjetljenje na tvrđavi Staroga grada.
KRIVOKAPIĆ: Sačuvati Stari grad od devastacije
Portal AnalitikaIzvor

Smatramo da je taj neuspjeli pokušaj osvjetljavanja starogradskih zidina bio  još jedan korak ka njihovoj potpunoj devastaciji. Zidine našeg Starog grada se nalaze u vrlo lošem stanju i bilo kakva sljedeća intervencija poput ove je neprihvatljiva. Odluka o postojećem osvjetljavanju zidina je donešena netransparentno, bez  konsultovanja  građana i ljudi iz struke. 

Socijaldemokrate su izričito protiv bilo kakvog raspisivanja međunarodnog tendera za novo osvjetljavanje zidina, prije nego što se sačini kompletan elaborat njihovog postojećeg stanja i stepena oštećenja, kao i plan  restauracije, kako zidina, tako i  spomeničnog fonda na njima, koji čine mletački grbovi, spomen ploče itd.

"Smatramo da će  potpunom sanacijom naši bedemi zablistati punim sjajem, poput bedema u Kotoru i Dubrovniku, te im neko posebno osvjetljavanje neće biti ni potrebno. Sanacija budvanskih bedema i njihova potpuna zakonska zaštita treba da bude prvi korak ka  ponovnom povratku Starog grada Budvanima", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika