Crna hronika

Rutović: Naravno da ćemo se žaliti na presudu u slučaju CKB

Specijalno držvno tužilaštvo podnijeće žalbu na prvostepenu presudu kojom su bivši menadžeri Crnogorske komercijalne banke (CKB) Milka Ljumović, Bosa Tatar, Jelica Petričević, Dubravka Pavićević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić oslobođeni optužbe da su zloupotrebom položaja odobravali kredite preduzećima bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja, čime su nanijeli štetu OTP-banci od 6,92 miliona eura. Specijalni tužilac Veljko Rutović, koji postupa u ovom predmetu, najavio je da će žalba na ovakvu prvostepenu presudu biti uskoro dostavljena sudu. "Naravno da ćemo uložiti žalbu na odluku suda i to odmah nakon što dobijemo pismeni otpravak presude" kazao je Rutović Dnevnim novinama.
Rutović: Naravno da ćemo se žaliti na presudu u slučaju CKB
Portal AnalitikaIzvor

Predmet poznat kao "afera CKB" formiran je po optužnici vrhovnog državnog tužioca, odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine. Specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović ranije je kazala da je optužnica podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca. U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, "zloupotrebljavajući položaj odgovornih osoba i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije sljedećim preduzećima: Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksentrade Čavor Kotor, Holder broker diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija". Ovakvim postupanjem okrivljeni su navedenim pravnim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist, a oštećenoj CKB nanijeli imovinsku štetu u ukupnom iznosu od 6,92 miliona eura, jer dati krediti i garancije nijesu vraćeni pa se, u krajnjem, banka nije mogla ni prinudno naplatiti, navedeno je u saopštenju tužiteljke Ivanović.

Pozivajući se na nalaz vještaka finansijsko-ekonomske struke, tužilac Rutović je završnim riječima na suđenju naveo da su se odluke o kreditima donosile bez procjene klijenta i prethodnog pribavljanja osiguranja naplate, što je suprotno pravilima struke. On je dodao da u prilog ovim tvrdnjama idu iskazi svjedoka, koji su ispričali da se nije postupalo po procedurama, već da se "radilo od slučaja do slučaja i isključivo po naređenju 'top' menadžmenta, odnosno 'po nalozima Ljumović i Tatar'".

„Postojeću situaciju slikovito je opisao ovlašćeni predstavnik banke Milan Stepanov rekavši "nije se znalo ko pije, a ko plaća", rekao je Rutović.

On je naveo da se gruba povreda ovlaštenja ogleda i u činjenici da su krediti bili visokorizični i bez pravnih instrumenata plaćanja i to od momenta samog odobrenja.

„Okrivljeni su postupali po dogovoru, što se može zaključiti iz iskaza svjedoka, te samog načina izdavanja predmetnih garancija, odobravanja i isplate kredita, iz čega proizilazi njihova bezobzirnost do granica samovolje, u pogledu raspolaganja i upravljanja imovinom CKB-a“, naveo je Rutović.

Zatražio je od suda da se optuženi proglase krivim i kazne po zakonu.

U obrazloženju oslobađajuće presude sudija specijalizovanog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković navela je da su svi optuženi imali svojstvo odgovornog lica u banci, da je bilo određenih propusta u odlučivanju o dodjeli i sklapanju ugovora o kreditima, ali da u njihovim radnjama nema krivičnog djela. Vuković je takođe saopštila da tužioci nijesu dokazali tvrdnju da su optuženi imali dogovor da ovim klijentima pribave protivpravnu imovinsku korist, niti da su pojedinačno imali namjeru to da urade, odnosno da nema "subjektivnih elemenata" krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Dnevne novine

Portal Analitika