Crna hronika

Rafteri 10. oktobra ponovo pred sudom

Sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović zakazao je za 10. oktobar suđenje članovima Rafting kluba „VKV“, optuženim da su doveli u opasnost život nekoliko turista od kojih su Poljakinja Marija Krok (61) i Mađar Šandor Imre Utaši, stradali.
Rafteri 10. oktobra ponovo pred sudom
Portal AnalitikaIzvor

Na optuženičkoj klupi su Nikšićanin Rajko Kosić odgovorno lice u klubu i organizator rafting plovidbe, i rafteri Miljan Grubač iz Plužina i Igor Nikolić iz Foče.

 Apelacioni sud je ukinuo presudu kojom su optuženi oslobođeni optužbi i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Poljakinja Marija Krok i Mađar Šandor Imre Utaši stradali su 10. juna 2010. godine u dva odvojena incidenta, prevrtanju čamaca, u razmaku od samo pola sata, na koji kilometar od polazišta rafterskih tura sa Brštanovice.

Nesreća se dogodila na najopasnijem dijelu Tare, poznatom kao buk Borovi. Čamac u kome se nalazila Poljakinja prevrnuo se u 12 sati i 10 minuta, na oko tri kilometra od Brštanovice. Ona je sa još deset turista bila u čamcu kojim je upravljao Igor Nikolić. Prevrnuli su se i  nakon udara u kamen svi završili u brzacima Tare. Krokova nije uspjela da se domogne obale. Pola sata kasnije, na istom mjestu, uslijedila je nova nesreća u kojoj je stradao mađarski turista. Sve se odigralo gotovo na istovjetan način: čamac sa deset raftera, kojim je upravljao Miljan Grubač, završio je naopako, turisti su se spašavali kako ko umije, a Šandor Utaši nije isplivao. Ostali rafteri nijesu povrijeđeni. Prema navodima optužnice, Kosić, Grubač i Nikolić su u Plužinama na plovnom putu Brštanovica - Šćepan Polje na Tari, postupajući suprotno uredbi o čamcima i zakonskim propisima o posjedovanju licence za voditelja čamca, izazvali opasnost za život sljedećih turista: Sandror Umre Utasu, Marija Krok, Klusko Gražun Krustun, Otvos Nora Csila, Szalau Kinga, Krok Jana, Maria Jolanda Pado i Stanislava Pado. Kosić je optužnicom okarakterisan kao odgovorno lice i organizator rafting plovidbe za prevoz putnika čamcima za rafting koji nijesu bili upisani u registar čamaca i na kojima se nije nalazila dozvola za plovidbu.

On je angažovao Grubača i Nikolića da upravljaju, iako je, kako se navodi u optužnici, znao da nemaju dozvolu za plovidbu i da nijesu osposobljeni za taj posao. Na čamcu se, prema navodima optužnice, nalazilo preko 10 osoba, iako je predviđen za najviše 10 putnika.

pobjeda

Portal Analitika