Politika

Kosovski parlament: Zbog incidenata odgodio raspravu o granici sa CG

Nakon više incidenata koje su izazvali predstavnici radikalne opozicije, izjašnjavanje o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koje je bilo planirano za danas, odgođeno je za 1. septembar.
Kosovski parlament: Zbog incidenata odgodio raspravu o granici sa CG
Portal AnalitikaIzvor

Vijest o odgađanju ratifikacije saopštio je medijima  predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji. Odluka o odgađanju uslijedila je nakon više incidenata u kosovskom parlamentu i prekida sjednica skupštinskih odbora.

Prvo je prije dva dana suzavac bačen tokom sjednice Spoljnopolitičkog odbora parlamenta koji je razmatrao pomenuti sporazum, a juče na sjednici Predsjedništva Skupštine - koje je trebalo da usaglasi stav o tome da sporazum bude stavljen na dnevni red današnje sjednice.

 Suzavac su aktivirali predstavnici radikalne parlamentarne opozicije, koji pripadaju ekstremnom pokretu Samoopredjeljenje i Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Juče je, osim gužve u kosovskom parlamentu, bilo i međunarodnih provokacija, kada je grupa kosovskih državljana dva sata blokirala međunarodni put Rožaje - Kula-Peć. Blokada Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čijoj ratifikaciji se žestoko protivi opozicija, potpisan je u Beču još avgusta prošle godine

Predsjednik Kosova Hašim Tači ustvrdio je ranije da ,,pitanje demarkacije sa Crnom Gorom kao državni problem ne postoji“. „ Kosovo nije izgubilo ni metar svoje teritorije. Takođe, želim da pojasnim da su institucije Kosova radile demarkaciju, a ne ponovno pisanje istorije “ ocijenio je Tači tokom rasprave u parlamentu Kosova. Te riječi, međutim, nijesu umirile situaciju pa je, dan nakon toga, bačena eksplozivna naprava na kuću predsjednika kosovske Komisije za razgraničenje, a potom su uslijedile i dvije akcije aktiviranja suzavca.

Pobjeda

 

Portal Analitika