Region

Kurti: Granica s CG postaje moćno oružje Srbije za napad na Kosovo

Demonstracije zbog razgraničenja ca Crnom Gorom biće učestale narednih nedjelja, najavljuje kosovski opozicionar koji je na čelu radikalnog pokreta “Samoopredjeljenje”, Aljbin Kurti.
Kurti: Granica s CG postaje moćno oružje Srbije za napad na Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za "Koha Ditore”, kaže da je trenutna verzija razgraničenja sa Crnom Gorom zločin, čak izdaja. 

“Ova vrsta razgraničenja sa Crnom Gorom, ako bude ratifikovana u parlamentu, postaje moćno oružje u Srbiji za buduće napade na granicama Kosova", rekao je Kurti.

Rasprava je trebalo da se održi sjutra, ali će taj dokument u kosovskom parlamentu biti na dnevnom redu tek 1. septembra.

Kosovski mediji prenose da je grupa stanovnika iz Dečana u međuzoni prema granici Kosova sa Crnom Gorom organizovala miran protest, koji je završen poslije sat. Međutim, u crnorskom Operativno komunikacionom centru o tome ništa ne znaju. Iz OKC-a nam je saopšteno da nemaju informacije o tome protestu.

Ovo nije prvi protest Kosovara koji smatraju da će, ako kosovski parlament ratifikuje Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, njihove zemlja nepravedno izgubiti oko 8.000 hektara. 

Upravo je stranka Kurtija u junu dopješačila do Crne Gore, i na našu teritoriju postavila zastavu Albanije i tablu sa natpisima “Republika Kosovo” i “Dobro došli”. Tu tablu brzo je sklonio crnogorski MUP. 

Inače, Sporazum o razgraničenju Crne Gore i Kosova potpisan je u avgustu prošle godine u Beču.

Granica između naše zemlje i Kosova postavljena je na osnovu administrativne linije po Ustavu iz 1974. godine.

cdm

Portal Analitika