Društvo

Projekat Smanji svoj štetan uticaj na Lake fest-u

Drugog dana festivala Lake fest, 12. avgusta, Ekološki pokret ,,OZON“ će dnevnom žurkom u kampu Lake fest-a obilježiti 10 godina postojanja, a u tu svrhu biće organizovan i čitav niz edukativno – informativnih aktivnosti, između ostalog predstavljanje inicijative ,,Smanji svoj štetni uticaj“ Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP, kojom se promoviše niskokarbonski turizam i podjela promotivnih materijala novoformiranog Regionalnog parka ,,Piva“.
Projekat Smanji svoj štetan uticaj na Lake fest-u
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativa ,,Smanji svoj štetni uticaj'' koja turistima i hotelima pruža mogućnost da izračunaju svoj karbonski otisak, pokrenuta je u okviru Projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizuje sa UNDP. U kontekstu klimatskih promjena, "otisak" predstavlja metaforu za ukupni uticaj koji neka pojava ima na prirodu i njene resurse. Pomoću online kalkulatora (www.calculateco2.me), turisti i hoteli mogu da izračunaju uticaj svog putovanja i odmora, odnosno poslovanja, a potom da, ukoliko žele, svoj štetan uticaj nadoknade donacijom za održive turističke projekte u Crnoj Gori, koja će zatim biti usmjerena na određene održive projekte u Crnoj Gori. Promocija inicijative biće organizovana u zoni kampa 12. avgusta u periodu od 11 do 16 h .

Brojne ekološke aktivnosti i sadržaji kontinuirano će se sprovoditi i u festivalskoj zoni i u kampu, a posjetioci su dobrodošli da tokom boravka predlože ili iniciraju neku ekološku akciju, za šta će imati podršku organizatora.

Takođe, nakon festivala ekološki program neće biti završen, već će biti nastavljene aktivnosti na revitalizaciji zaštitne šume topola i unapređenju infrastrukture na tom prostoru koji ima potencijal za izletnički turizam tokom cijele godine.

***

I ove godine tokom trajanja festivala, već tradicionalno, biće realizovane kampanje ,,Rock&Recycle“ i ,,Svaka limenka se računa“ čiji je cilj promovisanje selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada.

Po prvi put na festivalu biće organizovana akcija ,,Da živim u smeću, NEĆU!“  u okviru koje će se vršiti podjela kesa za otpad kamperima, na samom dolasku i prijavi boravka u kampu.

Kampanja ,,Rock&Recycle“ - Kao i prethodnih puta posjetioci ,,Lake festa“ će na dva namjenska pulta u festivalskoj zoni moći da preuzmu majice i kape sa logom kampanje za sakupjene otpadne plastične čaše, po istom principu kao i prethodnih godina.  U zoni kampa biće postavljen reciklažni info pult gdje će posjetioci moći da dobiju sve informacije u vezi sa odlaganjem otpada u kampu i ukoliko žele aktivno se uključe se u realizaciju kampanje ,,Rock&Recycle“. Ove godine plan kampanje je dostići i brojku od 100.000 sakupljenih i na pravilan zakonski način deponovanih otpadnih čaša.

Program “Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, sa cilje ohrabrenja reciklaže. Kampanja “Svaka limenka se računa” koja je pokrenuta u Engleskoj, sporovodi se i u Irskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Škotskoj i Grčkoj, a 2013 godine je realizovana prvi put i u Crnoj Gori. Od 2014. godine kampanja ,,Svaka limenka se računa“ dio je ekološkog programa Lake festa,  a posjetioci u dijelu kampa imaće i ove godine mogućnost i da presuju limenke u namjenskoj presi. Prihod od sakupljenih limenki biće doniran sa ciljem unapređenja prostora na kom se realizuje Lake fest.

Kampanja ,, Da živim u smeću, NEĆU!“  ima za cilj da posjetioci Lake festa koji se odluče da festivalske dane provedu u kampu odmah po dolasku,  prilikom registracije i prijave boravka na namjenskom info pultu, sem uputa za odgovarajuću lokaciju za postavljanje šatora ili parkiranje kampera, besplatno dobiju i kese za otpad i informaciju gdje sakupljeni otpad odlagati tokom boravka i prilikom odlaska sa tog prostora. 

Ekološki pokret ,,OZON“ će 12. avgusta dnevnom žurkom u kampu obilježiti 10 godina postojanja. Ova ,,Lake festu“ partnerska nevladina organizacija, čije je sjedište takođe u Nikšiću, tom prilikom će biti domaćin i mnogobrojnim partnerima iz zemlje i inostranstva a za kampere će biti organizovano i prigodno iznenađenje. Tokom ,,Ozonove“ rođendanske proslave, 12. avgusta desiće se i promocije  pilot inicijative  ,,Smanji svoj štetan uticaj“ i novouspostavljenog Regionalnog parka ,,Piva“.

Predstavnici Regionalnog parka ,,Piva“ djeliće posjetiocima promotivne materijale, čime će se  uticati da turisti tokom boravka na festivalu ili nesosredno nakon Lake-a posjete i Plužine i uvjere se u prirodnih ljepote susjedne opštine, uživaju u raftingu Tarom, planinarenju, biciklizmu, posjete neko od prelijepih jezera pivskog kraja. 

Portal Analitika