Svijet

Turska i Rusija formiraju zajednički mehanizam za Siriju

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da će Turska i Rusija obrazovati zajednički vojni, obavještajni i diplomatski mehanizam za rješavanje sukoba u Siriji.
Turska i Rusija formiraju zajednički mehanizam za Siriju
Portal AnalitikaIzvor

Čavušoglu je za tursku državnu agenciju Anadoliju rekao da dvije zemlje imaju slične poglede na primirje u Siriji i političko rješenje sukoba u toj zemlji.

On je rekao da su Turska i Rusija već imali različite mehanizme saradnje, a da se sada radi na mehanizmu koji će obuhvatiti vojske, ministarstva spoljnih poslova i obavještajne službe.

"Predstavnici tih struktura će doći danas u Rusiju i održati razgovore", rekao je Čavušoglu.

Povodom posjete turske delegacije Moskvi i razgovora predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, on je rekao da Zapad neće odredjivati odnosa Turske i Rusije.

"Postoje zemlje koje izvan NATO-a sarađuju na polju odbrambene industrije, uključujući i raketne sisteme. Turska je do danas imala želju da saradjuje sa zemljama članicama NATO-a, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući za nas. Normalno je da tražimo druge opcije. Ne smatramo to korakom protiv NATO-a", rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da je reakcija Zapada na neuspjeli vojni udar neprihvatljiv turskom narodu.

"Dvije trećine turskog naroda želi da okončamo proces pristupanja Evropskoj uniji", rekao je turski ministar.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Portal Analitika