Društvo

Vojsci Avganistana novčana pomoć 1,2 miliona dolara i 15 vojnika

Vlada Crne Gore objelodanila je da će, u okviru misije„Odlučna podrška“ novčano pomoći oružane snage Avganistana sa 1,2 miliona dolara na period od tri godine.
 Vojsci Avganistana novčana pomoć 1,2 miliona dolara i 15 vojnika
Portal AnalitikaIzvor

U okviru iste akcije, Crna Gora je prihvatila obavezu slanja 15 vojnika u okviru regionalne komande Sjever. Vlada je tokom prošle godine uplatila 366.990 eura kao prvu ratu kontribucije, dok će drugu ratu, u iznosu 400.000 dolara, izmiriti Ministarstvo odbrane. Prijethodno, Ministarstvo finansija je odbilo da isplati ratu budući da u budžetu nije planiralo tu stavku.

Pomoć je krajem 2014. godine najavio tadašnji ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, koji je rekao da će Crna Gora će nastaviti da doprinosi stabilnosti i bezbjednosti Avganistana kroz angažovanje u misiji „Odlučna podrška“, kao i upućivanjem finansijske podrške, u trogodišnjem periodu, za jačanje kapaciteta avganistanakih snaga.

Misija „Odlučna podrška“ dogovorena je krajem 2014. godine  na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica i operativnih partnera  kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
U toj misiji ukupno učestvuju 42 države. Misija je neborbenog karaktera i imaće ulogu da pruža obuku, savjetovanje i pomoć nacionalnim institucijama i vojsci Avganistana.

P.Z.

Portal Analitika