Društvo

MIHAILO: Amfilohije stavlja Svetog Vladimira u službu velikosrpskog političkog programa

Vladika SPC Amfilohije svakodnevno nasrće na državnu administraciju optužujući je da se odnarodila i ne vodi računa o siromašnim i unesrećenim, a njegovi zadrigli i prebogati popovi, s automobilima od više desetina hiljada eura, bijesno demonstriraju ekonomske efekte boravka turista u crkvenim hotelima u budvanskoj opštini i priloga neuke pastve iz Ostroga, navodi vladika CPC Mihailo.
MIHAILO: Amfilohije stavlja Svetog Vladimira u službu velikosrpskog političkog programa
Portal AnalitikaIzvor

U svom reagovanju povodom, kako ističe, nasrtaja mitropolita SPC na državu i najavljeno osvećenje Hrama Svetog Vladimira u Baru, on dodaje kako Amfilohije „s oltara i pred mikrofonima, koristi ratno-huškački i propagandni rječnik u svrhu rušenja ustavnog poretka“.

- Devedsetih godina prošloga vijeka bio je oličen u izjavama uperenim protiv mira i ljubavi koje su raspirivale etničku i vjersku mržnju. A danas je predstavnik velikosrpske hegemonije koji u svakoj Crnoj Gori koja nije velikospska vidi propast i nesreću. Kao vođa osvjedočenog svetosavskog vjersko-političkog pokreta, nadahnutog ideologijom trojnoga pakta, pokušava od vjerujućih da stvori središte otpora crnogorskoj državnoj misli. Ovih dana u vezi crnogorskoga sveca Svetoga Vladimira, izvodi nenaučne zaključke da je on srpski svetac, i stavlja ga u službu velikosrpskog političkog programa. Podržan od beogradskih cenatara moći, namjerava da u septembru, tokom osvještavanja Hrama Svetoga Vladimira u Baru, oko njegovog kulta okupi opoziciju i podstakne i podrži njihov otpor crnogorskoj državi, po svaku cijenu i na svaki način. Ta klerikalna klika nema samilosti niti su solidarni sa unesrećenima, nego je vođena ekonomskim i političkim interesima, sve crnogorske crkvene resurse stavila u službu ličnih interesa vladika i popova i beogradsko-banjalučke oligarhije. Stoga, po ko zna koji put, pozivam visoke državne adrese da se okrenu državnim interesima i dovedu beogradsku patrijaršiju poznaniju prava, prije nego li bude kasno - zaključuje Mihailo u svom apelu.

Portal Analitika