Zanimljivosti

Motivacija prati akciju: Pet trikova da brže i lakše obavljate sve poslove

Ovih pet trikova pomoćiće vam da brže i lakše obavite sve dnevne poslove.
Motivacija prati akciju: Pet trikova da brže i lakše obavljate sve poslove
Portal AnalitikaIzvor

„Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sjutra“, poznata je izreka koju su nas učili od malih nogu. Ali, kada smo došli na fakultet ili na posao, nekako sve češće najteže zadatke i poslove ostavljamo za kasnije. Ako trebate da se prisilite da nešto uradite, britanski trener za produktivnost i autor bestselera „How To Be A Productivity Ninja“, Grejem Alkot kaže da je dovoljno da se zadatku posvetimo pet minuta.

- Pet minuta rada na nekom zadatku dovoljno je da ga pojednostavnimo i da poteče bujica ideja i planova. Tada sami sebe motivišemo, što je ključno jer motivacija prati akciju a ne obrnuto - navodi on.

Ovo su njegovi savjeti kako povećati produktivnost i obaviti sve obaveze, pa i one najzamornije:

1. Postavite rokove. Tačan datum i vrijeme do kada nešto treba da obavite smanjuje odugovlačenje.

2. Napravite listu završenih poslova umjesto onih koje treba da obavite. Na listu dodajte svaki zadatak koji ste tokom dana obavili, ma kako malen da vam se čini. Prema njegovim riječima, to će vam dati „injekciju“ dopamina svaki put kada nešto zapišete i otpišete sa mentalne liste obaveza, ali i želju da završite što više obaveza.

3. Budite koncizni. Ako ipak volite da pišete ono što morate da obavite, onda u tome budite vrlo precizni. Nemojte da napišete, na primjer, „očistiti tavan“ koji je krcat starim namještajem, već napišite „naručiti odvoz glomaznog otpada“.

4. Odredite „moćni sat“. U svom dnevnom rasporedu tačno odredite sat vremena za bavljenje nekim posebno važnim zadatkom. Time ćete spriječiti mentalnu petlju misli (npr. stvarno moram danas da obavim...) koja vas usporava i smanjuje koncentraciju dok se bavite drugim stvarima.

5. Budite nesavršeni. Izbjegavajte perfekcionizam po svaku cijenu, jer je generalno gubitak dragocjenog vremena i može ozbiljno da uguši vašu pokretačku silu i želju za djelovanjem. Radije se zadovoljite „dovoljno dobrim“.

Izvor: Lovesensa.rs

Foto: professionallyposh.wordpress.com

Portal Analitika