Društvo

PEROVIĆ: Penzije neće kasniti

Crnogorski penzioneri ne treba da brinu, jer će isplata penzija, i nakon uvećanja koje je stupilo na snagu 1. jula, biti redovna svakog 20. u mjesecu, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore Dušan Perović.
PEROVIĆ: Penzije neće kasniti
Portal AnalitikaIzvor

Perović je istakao da su budžetom Fonda PIO za 2016. godinu planirana dovoljna sredstva koja će omogućiti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

- Tako je predviđeno da 20. avgusta, kao i do sada, bude isplaćena redovna penzija za jul ove godine, uključujući i vanredno usklađivanje nominalnog iznosa najniže penzije od 20 odsto, kao i usklađivanje penzija, vrijednosti penzije za jedan lični bod i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za tri odsto počev od 1. jula - istakao je Perović.

On je podsjetio da je prije usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, Fond PIO izvršio detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih faktora koji utiču na kretanje izdataka po osnovu prava iz PIO, kojom je procijenjeno da će raspoloživa sredstva u Budžetu Fonda PIO za 2016. godinu omogućiti redovnu isplatu prava iz penzijskog i invalidsko osiguranja i nakon vanrednog usklađivanja penzije.

- Usklađivanje će dovesti do povećanja ukupnog fonda za penzije na mjesečnom nivou oko 1,3 miliona eura, odnosno oko četiri odsto više u odnosu na penzije prije usklađivanja - precizirao je.

Prema njegovim riječima isplata penzija i ubuduće bi trebalo da bude redovna, odnosno svakog 20. u mjesecu za prethodni mjesec, a to tim prije jer je Vlada u ekonomskoj politici, pored ostalog, stavila u prioritete redovnost i sigurnost isplate penzija i na osnovu toga obavezala Ministarstvo finansija i Fond PIO na sprovođenje te politike.

Izvor: CdM

Portal Analitika