Politika

DPS: Danilović se opet neuspješno obračunava sa DPS-om

Otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića premijeru Milu Đukanoviću, prozirna je manipulacija koju Danilović koristi za svoj neupsješni obračun sa DPS-om, što je njegovo dugogodišnje pravo zanimanje, ističe se u saopštenju DPS-a.
DPS: Danilović se opet neuspješno obračunava sa DPS-om
Portal AnalitikaIzvor

“On je očigledno bukvalno shvatio „ulogu“ ministra unutrašnjih poslova, pa detektivski po ministarstvu traži članove DPS-a u resoru kojim je punih 12 godina rukovodila, uključujući i poslove na obradi biračkih spiskova, Socijaldemokratska partija, njegov partner iz trojke ili, kako on to naziva, iz „tehničkog saveza“.  Nećemo se baviti time što se on kao član Vlade obraća Premijeru putem medija, to govori o njemu i o njegovom shvatanju odgovornosti prema jednoj važnoj državnoj funkciiji, koje se prihvatio  i koju, očigledno, koristi za svoje manipulatorske potrebe.

To nije ono, kao što Danilović često javno ističe, zbog čega je ušao u Vladu i što se od njega očekuje – da obavi važan državni posao,u skladu sa Sporazumom i lex specialisom. A za polemiku i razgovor sa Premijerom, čijeg je kabineta Danilović član, uvijek ima mogućnost,ne samo tokom sjednica Vlade. Ukoliko želi da polemiše sa partijom, može to direktno da učini, nećemo mu uskratiti ni jedan odgovor. Vjerujemo da će se, kao principijelan čovjek, pridržavati onoga što je iznosio kao opozicioni poslanik – neka ne zloupotrebljava državnu funkciju za sopstvenu političku promociju.

Ako je ovim Danilović želio da javnosti pokaže da ima suprotnu poziciju od one koju je svojom lakomislenošću napravila URA, ulaskom u Vladu bez izbornog legitimiteta i najavom izlaska bez razloga, poručujemo mu da nema nikakve potrebe da se bori protiv zamišljenog protivnika. Ako stvarno tako misli, ako ozbiljno želi da pruži doprinos stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, za to ima punu podršku i Demokratske partije socijalista. Ali ne možemo danas Danilovića, dugogodišnjeg poslanika i filozofa po obrazovanju, uz sav respekt, prihvatiti i za vrhovnog pravnog tumača. On bi morao znati da se svi pokrenuti postupci, uključujući i disciplinske, kao i konačni sudovi o radu ljudi u administraciji, pa i o radu ministara, sprovode kroz institucije pravnog sistema, a ne onako kako to minsitar zamisli.

Takođe, zakoni u državi Crnoj Gori nijesu pisani za potrebe DPS-a, Demosa ili Danilovića lično, već su usklađeni sa pravnom tekovinom Evropske Unije i toga se svi moramo pridržavati. Zakon je ono što u njemu piše, a ne ono što Danilović, ili bilo koji drugi ministar, kaže ili želi. Nadamo se da se, dok je na poziciji ministra unutrašnjih poslova,“sljedećih dan, dva ili koliko god“, kako sam reče, Goran Danilović neće rukovoditi „zakonom“ Đuđevine, već isključivo onim što su mu ustavna i zakonska ovlašćenja”, navodi se u saopštenju DPS-a.

 

Portal Analitika