Svijet

Kraj “Ledenog doba”: Gradiće "Turski tok", ukidaju se i sankcije

Nema sumnji u pogledu implementacije projekta izgradnje gasovoda "Turski tok", kojim će se isporučivati ruski gas Turskoj i njegova realizacija bi mogla da počne uskoro, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin poslije sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.
Kraj “Ledenog doba”: Gradiće "Turski tok", ukidaju se i sankcije
Portal AnalitikaIzvor

"Od samog početka gledamo na Turski tok kao na priliku proširenja naše saradnje sa Turskom i sa Evropom u gasnoj sferi, a ne kao na alternativu projektu Južni tok", rekao je Putin, a prenosi ruska agencija Tass.

Jedan segment Turskog toka je, kako je rekao, ekskluzivno predviđen za domaće potrošače u Turskoj, i taj segment ne bi trebalo da bude predmet bilo kakvih sumnji, a njegova implementacija bi mogla da počne u najskorijoj budućnosti.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je zvanična Ankara spremna da Evropi vrati isporuke prirodnog ruskog gasa putem gasovoda Turski tok, navodeći da će taj projekat biti realizovan.

On se osvrnuo i na projekat nuklearne centrale Akuju u Turskoj, kom će Ankara, kako je rekao, dodijeliti status strateške investicije.

"Spremni smo da projektu Akuju dodijelimo status strateške investicije. Postigli smo saglasnost o tom pitanju", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare, navodi Tass.

Sastanak dvojice zvaničnika održan je osam mjeseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dvije zemlje drastično pogoršali.

Erdogan: Dvije zemlje odlučne da normalizuju  odnose

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas poslije sastanka sa ruskim kolegom  da su dvije zemlje odlučne da poprave i normalizuju odnose i izrazio uvjerenje da su ti odnosi ojačali i postali otporniji na krize.

Nazvavši Putina "dragim prijateljem", Erdogan je rekao da je Turska spremna da realizuje projekat Turski tok i projekat izgradnje prve nuklearke u Turskoj, prenosi AP.

On je naveo da su današnji razgovori bili sveobuhvatni i korisni, a da mu je Putinov telefonski poziv odmah poslije neuspjelog pokušaja puča 15. jula "u psihoiloškom pogledu mnogo značio", prenosi Rojters.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će sankcije protiv Turske biti postepeno ukidane, a prioritet je da se bilateralni odnose vrate u vrijeme prije krize.

Putin je najavio da će i biti nastavljen priliv ruskih turista u Tursku, koji je bio obustavljen poslije obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije.

O Siriji kasnije

Ruski predsjednik je rekao da će sa Erdoganom imati odvojen razgovor o Siriji kasnije tokom dana i da će na tom sastanku učestvovati i visoki zvaničnici vojske i obavještajnih agencija, kako bi se našao "zajednički imenitelj" u krizi u kojoj su Moskva i Ankara podržale različite strane.

Do susreta u Sankt Peterburgu je došlo osam mjeseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dvije zemlje drastično pogoršali.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsjednika, a u razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija dvije države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsjedničkih administracija.

Takođe, do susreta dvojice lidera dolazi posle neusjpelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbjeglica.

Kraj "Ledenog doba"

Sastankom Putina i Erdogana okončava se "ledeno doba" između dvije zemlje do kojeg je došlo zbog obaranja ruskog aviona, ocjenjuje danas Dojče Vele, ističući da brzina otopljavanja odnosa iznenađuje eksperte, kao i da su motivi uglavnom ekonomski.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Erdogan želi godišnju trgovinu sa Moskvom od 100 milijardi dolara

Turska želi da godišnju trgovinsku razmjenu sa Rusijom podigne na 100 milijardi dolara, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poslije razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Naš cilj je da trgovinska razmjena poraste na 100 milijardi dolara. Pokušaćemo da dostignemo ovaj cilj", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom, a prenosi ruska agencija Tass.

 

rtcg.me

 

Portal Analitika