Društvo

Dragojeviću status zviždača

Mašinski inžinjer Milisav Dragojević uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelini.
Dragojeviću status zviždača
Portal AnalitikaIzvor

„Kao što je javnost ranije obaviještena, Agencija za spriječavanje korupcije donijela je 05.08.2016. godine pozitivno mišljenje(br:03-01-1761/16-9) na moj zahtjev za zaštitu radnih prava kod poslodavca Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG). Na osnovu kvaliteta dostavljenih informacija, stepena ugrožavanja i nastalih posljedica Agencija je utvrdila da sam imao opravdane razloge da sumnjam u ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, te da sam prijavu podnio u dobroj namjeri. Takođe, Agencija je potvrdila da ispunjavam zakonske uslove za zaštitu zviždača.

Agencija za spriječavanje korupcije je detaljno i profesionalno sprovela sve zakonske procedure kako bi došla do istinitosti mojih navoda i time dala veliki doprinos zaštiti javnog interesa i mene kao zviždača. Rezulat takvog profesionalnog i temeljnog rada je i mišljenje koje je dato u vezi sa mojim slučajem.

Uvjeren sam da će i ostale državne institucije kojima sam se obratio (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Tužilaštvo, Inspekcija rada, Upravna inspekcija, Agencija za slobodan pristup informacijama) profesionalno i zakonito raditi svoj posao. Očekujem da će Ministarstvo saobraćaja na čelu sa ministrom Ivanom Brajovićem detaljnije ispitati rad i stručnost Izvršnog direktora ŽPCG, gdina Milojice Zindovića i rukovodstva kompanije. Takođe, vjerujem da će ovakvo mišljenje Agencije za sprječavanje korupcije i njihova inicijativa prema Tužilaštvu rezultirati većim interesovanjem Tužilaštva za sumnje na postojanje koruptivnih radnji u ŽPCG koje su državu Crnu Goru koštale više stotina hiljada eura.

Od jula 2013. godine konstantno ukazujem na probleme u bezbjednosti putnika u željezničkom saobraćaju, na loš i neprofesionalan rad menadžmenta, kao i moguće koruptivne radnje u ŽPCG na čelu sa Milojicom Zindovićem i zbog moje najbolje namjere da zaštitim javni interes, doživio sam velike  neprijatnosti od strane poslodavca koje su se odrazile i na moje zdravstveno stanje. Ophođenje menadžmenta ŽPCG prema meni imalo je zacilj povredu mog dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, što je i potvrđeno mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije. Primjer ovakvog ponašanja jeste i izjava nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora ŽPCG, gdina Rešada Nuhodžića koji me je zbog mojih istupa u javnosti označio državnim neprijateljem.

Agencija u svom mišljenju zaključuje sljedeće: „Na osnovu utvrđenih činjenica, Agencija je utvrdila istinitost navoda u zahtjevu za zaštitu zviždača i da je za podnosioca zahtjeva nastala šteta nakon ukazivanja na nepravilnosti u funkcionisanju Željezničkog prevoza CG AD Podgorica, kao i da postoji mogućnost nastanka još ozbiljnijih problema ugrožavanjem njegovog zdravlja.“ Dalje se navodi da sam „imao opravdane razloge da, nakon obavještavanja rukovodstva i nadležnog ministarstva obavijestim i javnost putem pisanih i elektronskih medija.“ Agencija je mišljenja da sam „obavještavanjem naprije rukovodstva, a tek nakon toga javnosti reagovao na razuman način, pokazujući odgovoran odnos prema svom radnom mjestu, bezbjednosti i javnom interesu u oblasti željezničkog saobraćaja, kao i prema društvu u cjelini.“

Mišljenje koje je Agencija za sprječavanje korupcije izdala potvrđuje da je moj jedini i pravi cilj bio da zaštitim javni interes, što sam tvrdim od svog prvog istupanja u javnost 2013. godine. Ovakvo mišljenje značajan je korak za ohrabrivanje i drugih zaposlenih u Crnoj Gori koji sumnjaju na nezakonite radnje od strane poslodavaca“, navodi se u saopštenju Dragojevića.

Portal Analitika