Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Saopštenje MUP-a: Uhapšeni crnogorski državljanin u Njemačkoj nema veze sa terorističkim napadom u Parizu

Saopštenje MUP-a: Uhapšeni crnogorski državljanin u Njemačkoj nema veze sa terorističkim napadom u Parizu

Savezna kriminalistička policija Njemačke nas obavijestila da nije otkrivena bilo kakva veza između V.V. i terorističkih napada u Parizu, navodi se u saopštenju MUP-a
Saopštenje MUP-a: Uhapšeni crnogorski državljanin u Njemačkoj nema veze sa terorističkim napadom u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Povodom teksta koji je ND Vijesti objavio 07. avgusta 2016. godine, pod naslovom „Vučelić optužen da je ugrozio državu i pomagao teroriste“, a što su prenijeli i drugi mediji, obavještavamo vas sljedeće:   

Netačni su navodi iznijeti u tekstu, a što su prenijeli i drugi mediji, u vezi povezanosti crnogorskog državljanina V.V, koji je lišen slobode u Njemačkoj, i terorističkih napada u Parizu od 13.11.2015. godine. Nakon što je ovaj tekst objavljen, crnogorska policija je ostvarila komunikaciju sa predstavnicima Savezne kriminalisticke policije Njemačke koja nas je u odgovoru obavijestila da istragom njemačke policije u navedenom slučaju nije otkrivena bilo kakva veza između V.V. i terorističkih napada u Parizu od 13.11.2015. godine.

Naime, Uprava policije MUP-a Crne Gore je, od momenta lišenja slobode pomenutog lica u Njemačkoj, ostvarila kvalitetnu i sveobuhvatnu saradnju sa nadležnim policijskim službama Njemačke, Francuske i evropskom policijskom službom Europolom, pri čemu su pravovremeno i sveobuhvatno razmjenjivana operativna i druga saznanja do kojih se tokom istrage došlo. Zahvaljujući navedenim policijskim aktivnostima, u Crnoj Gori je lišeno slobode jedno lice, N.A, crnogorski državljanin, za koje se osnovano sumnja da je bio organizator ovog krijumčarenja oružja pronađenog u Njemačkoj.

Zbog činjenice da se ovaj slučaj krijumčarenja oružja u medijima tada povezivao sa terorističkim napadima u Parizu, Uprava policije je na osnovu podataka dobijenih od partnerskih službi u više navrata davala saopštenja da u konkretnoj istrazi nijedna od policija država uključenih u međunarodnu istragu – Njemačke, Francuske, kao ni Europol, nijesu došli do saznanja ni dokaza da je predmetno oružje imalo veze ili bilo namijenjeno za vršenje terorističkih akata niti da je oružje bilo namijenjeno za bilo koju terorističku organizaciju.

Nakon najnovijih medijskih navoda u kojima se ponovo potencira povezanost ovog slučaja sa terorizmom, a na koje navode ovom prilikom reagujemo, Uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje ponovo ostvarila komunikaciju sa predstavnicima Savezne kriminalističke policije Njemačke koji su nas u svom odgovoru obavijestili da istragom njemačke policije u gore navedenom slučaju nije otkrivena bilo kakva veza između lica V.V. i terorističkih napada u Parizu od 13.11.2015. godine.

Takođe, nema saznanja da se lice V.V. dovodi u vezu sa pružanjem podrške bilo kojoj drugoj terorističkoj organizaciji.

Ovom prilikom takođe smo obaviješteni da je tužilaštvo u Minhenu podiglo optužnicu protiv crnogorskog drzavljanina V.V. zbog sumnje da je počinio krivično djelo iz Odjeljka 89a Krivičnog zakona Njemačke „Priprema teškog nasilnog krivičnog djela ugrožavanja države“. Osim toga, optužnicom se pomenuto lice tereti i za krivično djelo u vezi sa transportom i posjedovanjem nedozvoljenog vatrenog oružja i eksploziva, iz Krivičnog zakonika Njemačke, navodi se na kraju saopštenja MUP-a Crne Gore.

                                                                              

                                                                        

Portal Analitika