Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Muzika

Zavisnost i stvaralaštvo: Sve smrti Ekatarine Velike

Grupa Ekatarina Velika zaslužna je za transformaciju jugoslovenske muzičke scene krajem osamdesetih.
Zavisnost i stvaralaštvo: Sve smrti Ekatarine Velike
Portal AnalitikaIzvor

Magi, Vd, Gagi, Milan Mladenović, Bojan Pečar, samo su neka od imena koja su žarila i palila Jugoslavijom osamdesetih pod imenom Ekatarina Velika. Danas, samo Dragomir Mihajlović Gagi je još uvijek živ.

Ivan Vdović, poznatiji kao Vd, bivši je Ekatarinin bubnjar, a urbana je legenda da je on prva osoba kojoj je dijagnostikovan HIV na području bivše Jugoslavije. Glumica Sonja Savić utvrdila je da je upravo Vd stvorio neke druge članove Ekatarine Velike.

Sredinom osamdesetih dijagnostikovan mu je HIV, a on je otišao iz grupe koja će kasnije zavladati novim valom jugoslavenskog roka. "Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa", opisala je Savić njegovu sudbinu u Beogradu nakon odlaska iz benda. Borba s HIV-om nije nimalo laka, a posebno u predratnom i ratnom okruženju.

Legendarni Vd umro je u Beogradu 1992. godine, a njegova smrt tek je jedna od onih stereotipnih smrti umjetnika. Umro je mlad, od relativno nove bolesti i ušao u legendu.

Basista Bojan Pečar, dugogodišnji zavisnik od svih droga, umro je u Londonu 1998. godine, a službeni uzrok smrti je srčani udar. Obrazovan kao violinist, Pečar je bio omiljen među publikom, a posebno u ženskom dijelu publike. "Stihovi su samo rezultati osećanja. Hoću još da kažem da smo i kao grupa, i kao pojedinci, strašno posebni, i strašno odskačemo od tih nekih tipova ličnosti ljudi", opisao je muziku Ekatarine Velike Pečar u jednom intervjuu davne 1989. godine.

 </p>

Rođeni Zagrepčanin Milan Mladenović umro je krajem 1994. godine od raka štitnjače. Neki će reći da je njegova smrt bila prekretnica u karijeri preživjelih članova, a posebno Crne princeze Margite Stefanović

Magi je rođena u proljeće 1959. godine, duge crne kose i gotovo nevjerojatne harizme, bila je ikona jugoslovenskog rock and rolla osamdesetih. Ona je bila dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga, istog onog kojem su pripadali i ostali članovi grupe. Publika je u njenom odnosu prema klavijaturama vidjela pravu pokretačku energiju grupe. Magi je bila umjetnička duša, školovana pijanistkinja.

"U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji dio sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umjetnosti i života", tvrdila je jednom prilikom Magi.

Posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Krajem 2002. godine umrla je u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

Šest godina kasnije, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korištenja droga zaražena HIV-om.

 <

Crna prinzeca jugoslovenskog novog vala umrla je u neljudskim uslovima, a iza nje ostalo je bogato muzičko nasljedstvo. I danas se sluša njena muzika, a albumi EKV-a možda su danas čak i više cijenjeni nego dok su članovi grupe bili živi.

Express.hr

Portal Analitika