Abiznis

''Mala luda zemlja'' dobila bitku protiv ruskog milijardera

Ova luda zemlja bije bitku protiv ruskog milijardera vrijednu 80 odsto njenog BDP-a, naslov je koji je ugledni američki časopis Forbes objavio 29. novembra prošle godine. Pobjeda male "lude zemlje" nad velikim "milijarderom" Olegom Deripaskom, iako zvuči bajkovito, desila se. Ministarstvo ekonomije je nedavno objavilo saopštenje koje je odjeknulo poslovnom zajednicom CEAC je izgubila međunarodnu arbitražu protiv Crne Gore, pišu Dnevne novine.
''Mala luda zemlja'' dobila bitku protiv ruskog milijardera
Portal AnalitikaIzvor

Ta "luda zemlja" je uspjela da dokaže ono što je Vlada Crne Gore, u šturim komentarima na arbitražne postupke, stalno ponavljala sve što smo radili bilo je u skladu sa međunarodnom legislativom, domaćim zakonima i predmetnim ugovorima. ICSID arbitražni tribunal u Parizu je to i potvrdio. I ne samo to, već je kaznio "ruskog milijardera" iz Forbsovog teksta zbog toga što je pokrenuo spor, iako je, po odluci sudija, znao da nema osnova. I zato mora da plati sve troškove, uključujući i one koje je imala država Crna Gora. Tako je CEAC, umjesto naših 80 odsto BDP-a, izgubila skoro milion, koliko mu je sud odredio da plati.

I mada je Vlada Crne Gore i posebno Ministarstvo ekonomije uvijek odbijalo da komentariše postupak, pravdajući se da ne žele ni na jedan način da ugroze proces, mnogi u Crnoj Gori se nijesu pridržavali istih pravila. 

Dnevne novine podsjećaju da se javnost još uvijek sjeća izjave poslanika DF- a Nebojše Medojevića iz juna 2014. godine, kada je CEAC počeo da niže tužbe protiv države, kako "Centralnoevropska aluminijumska kompanija ima snažan osnov za pokretanje međunarodne arbitraže protiv Vlade Crne Gore".

Takve izjave išle su na ruku zastupnicima CEAC-a. Gotovo na redovnoj osnovi su stizala saopštenja, što od advokata CEAC-a, što od čelnih ljudi kompanije, kako ovi arbitražni procesi navodno ugrožavaju ne samo evropski put Crne Gore, već i njenu finansijsku stabilnost.

Nijesu samo, međutim, zastupnici CEAC-a bili ti koji su iznosili takve tvrdnje. Građanski pokret URA je, npr. među svojim prvim aktivnostima, u martu 2015. godine, najavljivala da će predložiti Skupštini da "hitno angažuje međunarodnog revizora" o KAP-u jer, kako su tvrdili "Vlada ne radi ništa da bi se zaštitila od arbitraže".

"A pošto su u potpisanim ugovorima sa partnerima iz 'Granda' mnogo bolje zaštitili privatni nego naš javni interes, Crna Gora će sasvim izvjesno izgubiti stotine miliona eura na arbitražnim sporovima pred evropskim sudovima. Svi ti ugovori po državu, uključujući i posljednji sa CEACom, su tako štetno sačinjeni da nam ni skupi međunarodni advokati, ako ih Vlada uopšte angažuje, ne mogu pomoći da izbjegnemo pogubne posljedice", tvrdio je Dejan Mijović, član URA, prije nešto više od godinu dana. (cdm/Dnevne novine)

Portal Analitika