Region

Kosovo: Sjutra o sjednici o demarkaciji

Parlamentarna komisija Skupštine Kosova za vanjske poslove sjutra će na sjednici razmatrati predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, dok će Predsjedništvo Skupštine sjutra odlučivati o datumu održavanja sjednice Skupštine na čijem dnevnom redu će biti demarkacija.
Kosovo: Sjutra o sjednici o demarkaciji
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju prištinski mediji, predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji krajem prošle nedjelje kosovska Vlada je proslijedila Skupštini u dalju proceduru i on je već podijeljen poslanicima Skupštine Kosova.

Sporazum o demarkaciji i Sporazum o Zajednici srpskih opština od septembra prošle godine izazvali su veliko negodovanje i neslaganja među poslanicima opozicije, koja je sprječavala skupštinske sjednice bacanjem suzavca i drugih sredstava, dok su se zadnje vrijeme opoziciji pridružili i neki od poslanika vladajuće koalicije.

Po sadašnjim procjenama koaliciji nedostaje najmanje pet glasova da zakon dobije dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

U Skupštini Kosova prošle nedjelje održana je naučno-stručna konferencija o demarkaciji s ciljem približavanja stavova, međutim, ona je samo još više produbila neslaganja oko pitanja demarkacije.

Portal Analitika