Društvo

RADONJIĆ: Nema zakonskog osnova da Pobrić dobije zaštitu kao zviždač

Agencija za sprječavanje korupcije nije odobrila zahtjev za zaštitu zviždača koji je toj ustanovi podnijela bivša menadžerka Hotela Ramada, Patricija Pobrić.
RADONJIĆ: Nema zakonskog osnova da Pobrić dobije zaštitu kao zviždač
Portal AnalitikaIzvor

- U skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju korupcije, u vezi sa zahtjevima podnosilaca, okončala postupke i donijela dva mišljenja o zaštiti zviždača, za koje su javnost i predstavnici medija u poslednjih nekoliko mjeseci pokazali poseban interes, a tiču se slučajeva koji su u javnosti prepoznati kao „Željeznički prevoz“ i „Ramada“ - navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Agencije, Sreten Radonjić.

Dalje se navodi kako je u slučaju „Željeznički prevoz“ Agencija donijela pozitivno mišljenje, gdje je na osnovu kvaliteta dostavljenih informacija, stepena ugrožavanja i nastalih posljedica utvrdila da zviždač već trpi određenu štetu zbog prethodnog prijavljivanja sumnje na ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i dala preporuke poslodavcu da otkloni utvrđene nepravilnosti u ostavljenom roku i o tome dostavi izvještaj Agenciji.

- U drugom slučaju, „Ramada“ nijesu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za zaštitu. Naglašavamo da data mišljenja ni u kom slučaju ne osporavaju podnosioce zahtjeva da svoja eventualno ugrožena prava ostvare pred nadležnim sudskim i drugim institucijama. Kroz namjeru da zaštiti javni interes pred pojedinačnim interesima fizičkih i pravnih lica, naš zakonodavac je u Zakonu o sprječavanju korupcije veoma precizno uredio način i proceduru postupanja po prijavama za ugrožavanje javnog interesa i zahtjevima za zaštitu zviždača. Zakon precizno određuje da uslove za zaštitu zviždača ispunjava isključivo podnosilac prijave za ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, što u drugom postupku nije bio slučaj. Postupanja po prijavama o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i zahtjevima za zaštitu zvizdača su među najzahtjevnijim zadacima u sprječavanju korupcije, i podrazumijevaju niz radnji u cilju pribavljanja dokaznog materijala i činjenica neophodnih za analizu i odlučivanje u predmetima. U nedostatku domaće prakse, a kako bi uvažila međunarodne standarde i preporuke u procesu pristupanja EU, Agencija primjenjuje i praksu Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na zaštitu zvizdača – preciziraju iz Agencije.

Radonjić dodaje da se Agencija kontinuirano unapređuje postupanje po prijavama i zahtjevima za zaštitu zviždača kroz uporedna iskustva i praksu zemalja Evropske unije, kao i kroz svakodnevnu eskpertsku podršku, uz dosljedno uvažavanje temeljnih načela Ustava Crne Gore i njenog pozitivnog zakonodavstva.

- Agencija će i u budućem radu postupati isključivo po odredbama Zakona o sprječavanju korupcije, i uprkos svakodnevnim pritiscima pojedinih medija i nevladinih organizacija, postizati mjerljive rezultate na dobrobit svih građana Crne Gore, njegujući odnos saradnje i povjerenja sa svim licima koja u dobroj namjeri ukazuju na ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije - poručio je Radonjić.

Portal Analitika