Društvo

Međunarodna speleološka ekspedicija u NP Lovćen

U NP Lovćen u toku su aktivnosti članova Međunarodne speleološke ekspedicije Zverinjačke rupe iz pet slovenačkih speleoloških klubova, kao i iz klubova iz Švedske, Rusije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na speleološkim istraživanjima na tom području.
Međunarodna speleološka ekspedicija u NP Lovćen
Portal AnalitikaIzvor

„Sa iskustvima iz prošlih ekspedicija želimo stići još dublje u podzemlje Lovćena. Između 30. jula i 14. avgusta međunarodna ekipa od 25 speleologa nastaviće istraživanja u Sistemu Pala skala i preostalim jamama, te u njima tražiti dubinski potencijal koji na tom području iznosi preko 1.000 metara dubine. Na ovoj ekspediciji će biti i prostora za terenska istraživanja, s kojima smo do sada pokrili tek desetinu predviđenog područja“, informisao je Jure Tičar vođa speleološke ekipe.

U 2010. i 2014. godini u organizaciji Jamarskog kluba Brežice i drugih speleologa iz Ljubljane, Novog mesta i Logateca (Slovenija), te u saradnji sa speleolozima iz Samobora (Hrvatska), počela su sistematična istraživanja. U okviru Nacionalnog parka Lovćen na ekspedicijama su otkrili 56 novih jama od kojih su 22 i dokumentovali. U Sistemu Pala skala dostigli su dubinu od 453 metara sa velikim potencijalom za dalja istraživanja.

0808nplovcen2

Zverinjačke rupe su jedna od manje istraženih i teško prolaznih područja u Evropi i nalaze se na kraškom masivu Lovćena. Područje je vrlo interesantno za speleološka istraživanja jer tu dominiraju izvanredni uslovi za nastanak dubokih kraških jama kod kojih dubinski potencijal iznosi preko 1.000 dubinskih metara. Jedan od najvažnijih uslova je pored kamninske građe i prošla glacijacija i ogromna količina padavina, jedna od najvećih u Evropi, koja iznosi više od 4.600 mm.

Jame i pećine predstavljaju posljednje neistražene dijelove planete. Tek posljednjih decenija, tehnika i nova znanja, omogućavaju speleolozima da istraže granice podzemlja i vlastitih sposobnosti. „Jame i pećine su jedna vrsta vremenske kapsule u kojima speleolozi i ostali stručnjaci stiču dokaze o razvoju Zemlje, razvoju čovječanstva i razvoju jedinstvenog podzemnog života. U našim otkrićima slijedimo tok pitke vode, jednog od najvažnijih benefita naše planete, koja je u milionima godina izdubila put kroz krš“, dodaje speleolog Tičar.

0808nplovcen3

U toku pripreme, članovi ekspedicije dobili su podršku Speleološkog saveza Slovenije, Asocijacije speleoloških društava Crne Gore, Evropske speleološke federacije i Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore-NP Lovćen. Pored istraživanja speleoloških objekata, promovišu se ukupne vrijednosti i potencijali Nacionalnog parka Lovćen.

Nakon istraživanja, Jamarski klub Brežice dostaviće kompletan materijal Agenciji za zaštitu životne sredine i JPNPCG-NP Lovćen.

Portal Analitika