Turizam

Škatarić: Međunarodni plovni put privukao bi više stotina hiljada turista

Otvaranjem međunarodnog plovnog puta na Skadarskom jezeru Skadar – Virpazar - Rijeka Crnojevića kao i plovnog puta od Bara do Virpazara, preko rijeke Bojane, uz obogaćivanje ponude na jezeru cijeli ovaj predio bi oživio i privukao stotine hiljada gostiju više nego do sada - kazao je Pobjedi direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero dr Goran Škatarić. Kako on dodaje, uspostavljanje plovnih puteva dio je sadržaja Prostornog plana posebne namjene do 2025. godine koji je u izradi.
Škatarić: Međunarodni plovni put privukao bi više stotina hiljada turista
Portal AnalitikaIzvor

Projekat

 - U cilju podržavanja održivog turizma i socio-ekonomskog razvoja od izuzetnog značaja je realizovanje državnog projekta uspostavljanje međunarodnih plovnih puteva na Skadarskom jezeru, kao i dalje unapređivanje turističke infrastrukture Nacionalnog parka ,,Skadarsko jezero“.

Posebna pažnja posvetiće se poboljšanju prekogranične saradnje sa odgovornim nadležnim institucijama za upravljanje jezerom na albanskoj strani kao i uspostavanje ovih plovnih puteva - kazao je Škatarić.

Kako on dodaje, valorizaciji Skadarskog jezera i rijeke Bojane, kao zajedničkim resursima dvije zemlje, posvećuju posebnu pažnju u okviru bilateralnih odnosa i saradnje Crne Gore i susjedne Albanije.

 - Zato ćemo raditi na otvaranju brodske linije od Virpazara do Skadra. Turistički potencijali jezera nijesu iskorišćeni ni približno koliko zaslužuju. Postoje turistički obilasci jezera i pružanje restoranskih usluga, ali nedovoljno za valorizaciju potencijala Skadarskog jezera - kaže Škatarić.

Naravno, kako naglašava Škatarić, svi planovi koji se prave moraju biti bazirani na zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

- U cilju realizacije novih i nastavka aktuelnih projekata posebno će doprinijeti privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova. Svemu tome značajan doprinos daće i izgradnja mosta na Bojani, dok će nasipi na rijeci, postavljeni prevashodno u preventivne svrhe, otvoriti mogućnost i za plovidbu, kao i za izgradnju infrastrukturnih objekata, marina, ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, kako sa crnogorske tako i sa albanske strane - kaže Škatarić.

On naglašava strategiju razvoja saobraćaja Crne Gore, pa jekao jedan od prioriteta Ministarstvo saobraćaja i pomorstva odredilo revitalizaciju Luke Virpazar u cilju valorizacije ekonomskih potencijala jezera.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika