Društvo

Ozon: Tražićemo ukidanje Agencije za zaštitu životne sredine

Predstavnici ekološkog pokreta “Ozon”, nakon nedavno objavljenog izvještaja Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha odnosno radu mreže automatskih stanica za monitoring, naročito one u Pljevljima, smatraju da je riječ o neadekvatnom I neozbiljnom informisanju i da se što prije mora nešto uraditi.
Ozon: Tražićemo ukidanje Agencije za zaštitu životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

“U zadnjem saopštenju u kome informišu o tehničkom problemu koji se, kako tvrde, manifestovao na očitavanju podataka automatske stanice, umjesto da se oglase odmah po uočenim nepravilnostima oni se javljaju jedino kada mediji ili društvene mreže prenesu reakciju građana ili nevladinih organizacija, jer kako se  čini, čelni ljudi te institucije svaku kritiku doživljavaju kao napad na ličnu a ne javnu imovinu”, kazao je Aleksandar Perović izvršni direktor “Ozon-a”.

Umjesto da, kako kaže, se tim saopštenjem objasne izuzetno visoke koncentracije  mjerenja PM10 čestica kroz 24 h tog 2. avgusta, u periodu od 9 do 12 h, što je bila aktuelna situacija, Agencija se bavila dešavanjima sa početka i kraja prethodnog mjeseca.

“ Ustav Crne Gore, I niz važećih zakona i međunarodnih ugovora, javnosti garantuju pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine, jasno je da se zakašnjelim i nejasnim saopštenjima, kakvo je bilo ovo podcjenjuju i ponižavaju ne samo građani, već i cijeli sistem”, smatra Perović I dodaje da je to skandalozno i jasan signal da se nešto mijenjati.

U Ekološkom pokretu navode da će od Skupštine i Vlade Crne Gore tražiti, izmještanje određenih nadležnosti, pa čak I ukidanje Agencija za zaštitu životne sredine.

“Nadamo se da će u susret otvaranju poglavlja 27, poslanici I članovi Vlade prepoznati neophodnost jačanja pozicije i kapaciteta Agencije koja se mora profilisati kao nezavisna profesionalna institicija, čiji će najvažniji partner biti građani ekološke države Crne Gore”, zaključio je Perović.

Portal Analitika