Abiznis

»Tika« donirala Domu zdravlja ultrazvučni aparat vrijedan 20.000 eura

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju »Tika« donirala je Domu zdravlja Podgorica savremen ginekološki ultrazvučni aparat, vrijedan 20 hiljada eura. Ovaj aparat će značajno doprinijeti unapređenju ovog vida dijagnostike.
»Tika« donirala Domu zdravlja  ultrazvučni aparat vrijedan 20.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Aparat je instaliran u zdravstvenom objektu Doma zdravlja Podgorica u Tuzima, gdje se uz  ultrazvučne preglede štitne zlijezde i dojki, od danas obavljaju i ginekološki ultrazvučni pregledi, čime je zaokružen ovaj vid dijagnostike na ovom području.

Na svečanosti uručenja donacije, direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić je izrazio zadovoljstvo što je Agencija “Tika” prepoznala značaj ulaganja u zdravstveni system, naglašavajući da je današnja donacija najbolji primjer humanosti i potrebe da se pomogne građanima u ranoj dijagnostici i brzom liječenju.

„Zajednička inicijativa za unapređenje zdravlja stanovništva, nabavkom novih savremenih dijagnostičkih aparata, omogućava pacijentima pravu zdravstvenu uslugu i dobre dijagnostičke procedure, što ima nemjerljiv značaj u poboljšanju primarne zdravstvene usluge za oko 12 hiljada građana opštine Tuzi, kao i svih građana Glavnog grada” naveo je Kavarić.

 U zdravstvenom objektu Tuzi, kako je istakao, registrovano je oko 6.000 odraslih i 2.000 djece, a svakodnevno se obavi  i do 200 pregleda.

“Kao ustanova na primarnom nivou sa najvećim brojem pacijenata, oko 240.000 je građana sa zdravstvenim knjižicama, naš imperativ i naši prioriteti su podizanje kvaliteta zdravstvenh usluga, medicinska edukacija i prevencija.  Ministarstvo zdravlja CG snažno podržava unapredjenje primarne zdravstvene zaštite i DZ Podgorica, te je shodno novoj sistematizaciji radnih mjesta, obezbijedjeno je pet novih doktorskih timova, a očekujemo uskoro još toliko. Takodje, odobreno je osam novih specijalizacija iz oblasti pedijatrije i ginekologije, a    sljedeće godine, po povratku sa specijalizacije, imaćemo podršku i 10 specijalista porodične medicine” kazao je dr Kavarić.

 Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip kazao je da se Turska trudi da bude prisutna na svim poljima u Crnoj Gori.

„U svim segmentima gdje želimo da pomognemo, prati nas TIKA. Trudimo se da podržimo projekte na polju obrazovanja, poljoprivrede, zdravstva, i na drugim poljima. Nadam se da će ova donacija biti od koristi kako građanima Tuzi, tako i građanima Podgorice“, kazao je ambasador Galip.

Na svečanosti uručenja donacije, predstavnici Ministarstva zdravstva Crne Gore, kao i predstavnici donatora izrazili su nadu da će uručena donacija biti od koristi građanima Gradske opštine Tuzi.

Mustafa Yazici, koordinator TIKA-e za Crnu Goru istakao je da TIKA na svaki način pokušava da popravi situaciju u Tuzima.

 

„Prošle godine smo opremili salu za sastanke u osnovnoj školi, a ove godine doniramo ginekološki aparat koji će pomoći zdravstvenom sistemu“, rekao je Yazici.

 

Portal Analitika