Društvo

Mama, pažnja!

Adolescenti ponekad praktikuju moderan aleternativan oblik ishrane koji isključuju određene grupe hrane, oponašajući svoje pop idole. Dakle, može postojati nedostatak određenih nutrijenata za djecu i adolescente, a koji su veoma potrebni za njihov razvoj.
Mama, pažnja!
Portal AnalitikaIzvor

''U ishrani koja u potpunosti isključuje meso, mliječne proizvode i jaja (vegan) može se razviti  nedostatak vitamina B12 koji između ostalog doprinosi funkcionisanju nervnog i imunološkog sistema'', navodi se u saopštenju promotivnih organa povodom akcije podizanja svijesti o mliječnim proizvodima - Mliječno je super.

Kako oni govore potrebe za kalcijumom su velike posebno kod adolescenata, jer se u tom periodu najviše razvija i jača koštana masa. 

''To postavlja temelje za period  od 50-te godine starosti, kada koštana masa zbog hormonalnih promjena počinje da se smanjuje što može dovesti do pojave osteoporoze. Kalcijum  je potreban praktično svakoj ćeliji u organizmu, koštanom tkivu obzirom da naše tijelo čuva važne zalihe kalcijuma u slučaju njegovog nedostatka. Ovaj mineral je uključen u različite procese u organizmu i neophodan je za održavanje zdravih kostiju i zuba. Mlijeko i mliječni proizvodi su bogat prirodni izvor kalcijuma, koji naše tijelo može dobro iskoristiti zbog povoljne kombinacije drugih tvari u mlijeku'', ističe se u saopštenju.

Mliječno je super upozorava da uahvaljujući našem modernom i nepravilnom načinu života te  pretjerano kaloričnoj ishrani  kod djece i adolescenata široko je rasprostranjena sve veća gojaznost. 

''Da biste dobili i održavali zdravu tjelesnu težinu, uz redovne fizičke aktivnosti  je vrlo važna i uravnotežene ishrana koja može uključivati obrano mlijeko i mliječne proizvode od obranog mlijeka. Stručnjaci preporučuju raznovrsnu i uravnoteženu ishranu koja uključuje redovnu konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda. Izbor i količinu namirnica u svakodnevnoj ishrani treba prilagoditi na nutritivne i zdravstvene potrebe pojedinca'', zaključuje se u saopštenju.

logo
Portal Analitika