Svijet

Na ispitivanju zbog čitanja knjige u avionu na arapskom jeziku

Jedna žena muslimanske vjeroispovijesti zadržana je na britanskom aerodromu i prošla je ispitivanje policije iz razloga što je bila "sumnjiva" jer je čitala knjigu o umjetnosti na arapskom jeziku.
Na ispitivanju zbog čitanja knjige u avionu na arapskom jeziku
Portal AnalitikaIzvor

Faizah Shahen, čiji je posao da pruža psihološku pomoć i tinejdžerima pomaže da ne postanu radikali, vraćala se avionom aviokompanije Thomson Airways s medenog mjeseca iz Marmarisa u Turskoj.

Prema navodima lista Independent , ovu 27-godišnjakinju su policajci povukli u stranu i ispitivali oko 15 minuta zbog knjige koju je čitala.

Knjiga pod nazivom "Sirija govori: Umjetnost i kultura sa linije fronta" autorke Malu Halase zapravo je kolekcija eseja, kratkih priča, pjesama, ilustracija i fotografija brojnih sirijskih umjetnika i umjetnica.

Shahen je naknadno ispričala da je bila prestravljena i ljuta te da se osjećala diskriminisanom zbog svoje vjeroispovijesti i da namjerava da podnese tužbu protiv policije i aviokompanije.

"Bila sam potpuno nevina, natjerali su me da se osjećam kao krivac. Nije mi jasno kako čitanje knjige može uticati na to da se ljudi tako ponašaju prema meni. Ironija je u tome što je dio mog posla da radim na antiradikalizaciji kod mladih, ranjivih ljudi", kazala je ova žena.

Iz aviokompanije Thomson Airways su kazali da razumiju frustraciju i ljutnju žene, ističući da su samo radili svoj posao.

" Naša posada je dužna da obavi detaljan pregled i pobrine se za to da je bezbijednost putnika i posade na nivou. Dio tog posla je da u svakom trenutku budemo u pripravnosti i obratimo pažnju na sve detalje. Žena nije uhapšena, već je samo zadržana na ispitivanju 15 minuta".

Portal Analitika