Društvo

Potvrđeno 107 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda

U Crnoj Gori u ovom trenutku je potvrđeno 107 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda u sljedećim opštinama: Gusinje (4), Berane (23) , Bijelo Polje (22), Kolašin (13), Mojkovac (35), Plav (5), Rožaje (4) i Žabljak (1), saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu I fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede.
Potvrđeno 107 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je rečeno, već četiri dana se sprovodi vakcinacija ugroženih i zaraženih područja sa vakcinama koje su dobijene kroz donaciju Evropske Komisije. Do sada je vakcinisano oko 60 odsto goveda u zaraženom i ugroženom području. Veterinarska služba pokazuje potpunu spremnost i posvećenost danonoćnim radom na ovim područjima, kako bi se izvršila vakcinacija u što kraćem roku.

Stiže drugi kontigent vakcina

Večeras bi, prema najavama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u Crnu Goru trebalo da stigne i drugi kontigent od 70.000 doza vakcina, za koje je sredstva obezbijedila Vlada. 

- Vakcinacija na područjima opština na kojima za sada nemamo potvrđenu bolest počeće sjutra, čim vakcine stignu u Crnu Goru. Kako bi se vakcinacija obavila što prije, tokom vikenda biće angažovani i svi zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane, na način da će vakcinaciju sprovoditi zaposleni veterinari, a ostali će obavljati administrativne poslove.

Uprava još jednom apeluje na vlasnike goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer, kao i savjeta veterinara. Takođe, neophodno je da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda, jer je vakcinacija obavezna. Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme – poručuju iz Uprave.

Oni obaviještavaju javnost da ne postoje razlozi za zabinutost vezanu za bezbjednost mlijeka i mlječnih proizvoda, kao i mesa koje se nalazi na tržištu Crne Gore. Na zaraženim gazdinstvima preduzmaju se sve mjere u cilju osiguravanja bezbjednosti hrane na tržištu. Preporučuje se termička obrada mlijeka na ugroženom i zaraženom području.

Portal Analitika