Društvo

Jasavić: Zdravstveni radnici u obavezi da zadatke obavljaju u skladu sa etikom

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić održala je u Institutu za javno zdravlje radni sastanak sa rukovodiocima ginekološko-akušerskih odjeljenja svih zdravstvenih centara u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Budimir Šegrt.
Jasavić: Zdravstveni radnici u obavezi da zadatke obavljaju u skladu sa etikom
Portal AnalitikaIzvor

Nakon posjete porodilištu KCCG u kojem je postignut mjerljiv i planiran napredak, potpredsjednica Jasavić je danas ispunila i drugi zadatak koji je obećala, a koji je neophodan u cilju organizacije donatorske večere koju će Jasavić prirediti u drugoj polovini septembra. Važnost zdravstvenog sistema u Crnoj Gori mora biti na vrhu prioriteta  ove i buduće Vlade. S obzirom na činjenicu da se naši građani prvi put sa svojom državom, sa njenim insitucijama konkretno zdravstvenim, srijeću upravo u porodilištima, to dovoljno govori o važnosti unapređenja i podizanja kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi. 

Jasavić je istakla da ova njena aktivnost prvenstveno izraz neophodnog ljudskog i humanog odnosa prema  ovoj temi kojoj je ona prišla kao majka troje djece i da kao takva nadilazi pitanja političke pripadnosti . Jasavić je istakla da najveću ulogu, značaj i odgovornost u ovoj oblasti medicine snose upravo zdravstveni radnici sa kojima danas želi direktno da razgovara i čuje iz prve ruke sve ono što ih opterećuje i što im predstvalja probleme u obavljanju njihovog poziva. 

Vlada je svjesna težine situacije u kojoj se zdravstveni radnici nalaze, kao i percepcije njihovog rada koja je stvorena u javnosti. Ovaj današnji razgovor ima za cilj  davanje podrške zdravstvenim radnicima i slanja poruke da nisu sami i da će sistem ubuduće morati snažnije i odgovornije da stane iza njihove profesije. 

S druge strane, zdravstveni radnici će biti u obavezi da svoje zadatke obavljaju u skladu sa etikom poziva kojim se bave.

Pored toga što često govorimo u javnosti o pravima pacijenata, moramo prepoznati i prava zaposlenih u zdravstvenom sistemu i pronaći dobru mjeru dvosmjerne komunikacije i razumijevanja na relaciji pacijent – ljekar. Posebno interesovanje za oblast zdravstva potpredjsednica Jasavić pokazuje zbog činjenice da je snažno angažovana na privlačenju stranih investicija koje treba da dovedu do ekonomskog rasta,od kojih benefite prvi na listi treba da osjete upravo ljekari i zdravstveni sistem.

U želji da pokaže svoje iskrene namjere u ovoj tezi potpredsjednica Vlade se odlučila da svojim  javnim i profesionalnim angažmanom ukaže na ovu temu. Pored toga ona će organizovanjem  donatorske večeri konkretno na djelu pokušati da doprinese na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga za majke i novorođenčad. Ova donatorska večera ima za cilj da prikupi određen broj finansijskih sredstava i da ih po prioritetima raspodijeli ustanovama čiji su rukovodioci danas ovdje. „To će biti moj skromni doprinos u znak poštovanja i ukazivanja na značaj ove oblasti zdravstvenog sistema.“ 

Tokom razgovora prisutni su razmijenili mišljenja i ukazali na određene poteškoće sa kojima se susrijeću i ujedno izrazili zahvalnost za interesovanje potpredsjednice Vlade za ovu temu, što u svakom slučaju predstavlja dodatni kvalitet u saradnji Vlade sa zdravstvenim insitucijama. Ljekari su upozorili na veliki problem odliva kadrova i medisjke hajke koja je prouzrokovala deficit zainteresovanih za bavljenje ovom profesijom,  što zdravstveni sistem dovodi u opasnost.

Jednoglasna poruka sa skupa je da pitanje nataliteta u Crnoj Gori jeste ključno pitanje. Samo sa promišljenom i aktivnom populacionom politikom možemo obezbijediti kvalitetnu budućnost i trajanje našeg društva, te da je najvažniji resurs svakog društva čovjek, a on se ne zaboravimo, uglavnom radja u porodilištima. 

Portal Analitika