Kultura

MFF: "Otadžbina" i "Diplomiranje" na Kanli kuli

Četvrti dan jubilarnog 30 FFHN - Montenegro Film Festivala ponudiće projekcije 14 filmova na četiri lokacije.
MFF: "Otadžbina" i "Diplomiranje" na Kanli kuli
Portal AnalitikaIzvor

U selekciji dugometražnog igranog filma, po izboru Srdana Golubovića, na Kanli kuli od 21 čas biće prikazana „Otadžbina“, a dva sata kasnije - „Diplomiranje“ van konkurencije.

„Otadžbina“ je drama rađena 2015. u režiji Olega Novkovića, a po scenariju Milene Marković. Uloge su povjerene: Nadi Šargin, Vuku Kostiću, Marti Bjelici, Nebojši Glogovcu, Aniti Mančić, Milici Mihajlović, Bojanu Žiroviću, Dubravki Kovjanić i Marku Janketiću. Film „Diplomiranje“, koji nije u zvaničnoj konkurenciji za Zlatnu mimozu, je rumunska drama režisera i scenariste Kristijana Munđijua. U flimu igraju Adrijan Titijeni, Marija-Viktorija Dragus, Rares Andrići i Lija Bugnar.

Sedam dokumentarnih ostvarenja odabrano je za večerašnji program od 21 čas na Trgu Mića Pavlovića. Reditelja Vladimir Perović se odlučio za: „489 godina“ Hajun Kvon, „Kraj bulevara“ Nore Fingšajt, „Zovem se Adnan i neću vas raznijeti“ Adnana Smajića, „Američka kuhinja“ Žistin Plivinaž, „O mrljama, gvožđuriji i gumama“ Sebastijana Brameshubera, „Djeca zemlje“ Dijega Sarmijenta Pagana i „Veruda – film o Bojanu“ Igora Bezinovića.

U bašti kuće Iva Andrića na Toploj od 21 čas u selekciji studentskih filmova po izboru Srđana Koljevića, biće prvo prikazana: „Autorefleksija“, šestominutni film režisera i scenariste Alena Alilovića. Uslijediće „Svetski rekorderi“, polučasovni kratki igrani film u režiji Nikole Zdravkovića, a po scenariju Borisa Grgurevića i Tise Milića. Veče će zatvoriti „Na novo“, dvadesetominutni film slovenačke režiserke Eme Muc, koja je sa Pijom Vatovec uradila i scenario.

Konačno, na tvrđavi Forte mare od 21 čas biće prikazani „Captain Fantastic“ i „Blood Father“. U flimu „Captain Fantastic“, za koji je režiju i scenario uradio Mat Ros, igraju Vigo Mortensen, Frenk Langela, Katrin Han i Stiv Zan. „Blood Father“ je akcioni triler baziran na noveli Pitera Krega, koji je i scenarista filma. Koscenarista je Andrea Berlof, a reditelj Žan-Fransoa Riše. Uloge tumače: Elizabet Rem, Mel Gibson, Erin Morijarti i Vilijam H. Mejsi.

 

Portal Analitika