Turizam

Raspisan tender za žičaru Kotor - Lovćen - Cetinje

Međunarodni tender za dodjelu koncesije za izgradnju i upravljanje žičarom Kotor - Lovćen – Cetinje, raspisan je danas u Službenom listu Crne Gore, kao i domaćim i međunarodnim štampanim medijima.
Raspisan tender za žičaru Kotor - Lovćen - Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Nacionalni koordinator za projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje Aleksandar Bogdanović iskazao je zadovoljstvo raspisivanjem tendera, i istakao da je konačno, nakon zahtjevnih procedura, napravljen značajan iskorak ka uspostavljanje kvalitetnog privatno – javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom.

Koncesija za projekat žičare će biti dodeljena putem transparentnog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama.

''O žičari Kotor – Lovćen – Cetinje govori se već duže vrijeme, pa su sve češća i sasvim opravdana pitanja kada će se nešto na tom planu dogoditi. Stoga, moje je posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da je danas raspisan međunarodni tender za izbor privatnog partnera. Tokom prethodnog perioda, uvjerili smo se da postoji interesovanje potencijalnih investitora, a posebno nas je ohrabrilo što su među njima kompanije koje su prepoznate kao napouzadnije u oblasti gradnje žičara. Iz tog razloga, nadam se da će ovaj tender biti uspješno završen, čime bi valorizovali znatan dio potencijala, a prevashodno napravili izuzetnu, a za region jedinstvenu turističku vezu sa primorjem'' istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Predsjednica Tenderske komisije za dodjelu koncesije za izgradnju žičare Kotor-Lovćen-Cetinje Daliborka Pejović istakla je zadovoljstvo što je tenderska komisija, jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova tenderske komisije, prošle nedelje okončala proceduru usaglašavnja tenderske dokumentacije za dodjelu koncesije za žičaru Kotor-Lovćen- Cetinje, čime su se stvorili uslovi za današnje raspisivanje tendera.

''Vjerujem da će se realizacijom ovog projekta na najbolji mogući način valorizovati potencijali Kotora i Cetinja, Nacionalonog parka Lovćen ali i generalno upotpuniti turistička ponuda Države Crne Gore , koja će na ovaj način dobiti kvalitet više. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi), koji je pokazao najbolje rezultate na ovakvim i sličnim projektima'' istakla je Predsjednica tenderske komisije Daliborka Pejović.

Žičara će povezivati Cetinje sa Bokokotorskim zalivom, biće najduža turistička žičara na svijetu, i predstavljaće posve nov, savremen i atraktivan segment turističke ponude Crne Gore. Riječ je o projektu kojim je predviđena gradnja žičare duge 14.7 kilometara, sa dvije polazne i dvije medjustanice, a vožnja od Kotora do Cetinja trajaće 43 minuta. Nakon odabira koncesionara i izdavanja građevinske dozvole, gradnja žičare će, u zavisnosti od vremenskih uslova, trajati od 10 do 12 mjeseci.

''Realizacija ovog projekta će imati snažne pozitivne multiplikativne efekte na lokalnu privredu, što će imati za rezultat i otvaranje novih radnih mjesta. Takođe, ovaj projekat će doprinijeti i boljoj valorizaciji izdašnih potencijala kojim raspolaže Nacionalni park Lovćen. Sve navedeno samo je dio benefita koji će imati građani crnogorke Prijestonice, ali i cjelokupna turistička privreda u Crnoj Gori'' naglasio je Bogdanović.

Dostavljanje ponuda za predkvalifikaciju je otvoreno do 5. oktobra u 12 časova po lokalnom vremenu, a Evropska banka za obnovu i razvoj će u dijelu finansiranja podržati realizaciju projekta.

Portal Analitika