Turizam

Kuda za vikend? Nacionalni parkovi Crne Gore nude rješenje

Ako ste u nedoumici gdje da provedete vikend, a primorska sredina vam je dosadila, Nacionalni parkovi Crne Gore predstavljaju nekoliko mogućih rješenja.
Kuda za vikend? Nacionalni parkovi Crne Gore nude rješenje
Portal AnalitikaIzvor

Jedno od odredišta može biti Skadarsko jezero, na svega dvadesetak minuta od glavnog grada.

unnamed-2

''Nacionalni parkovi Crne Gore vam preporučuju da istražujete bogatstvo ptica, upravo tu gdje im je najugodnije, na Skadarskom jezeru. Na samo dvadesetak minuta od Podgorice nalazi se međunarodno značajno stanište ptica močvarica i jedinstveno vlažno stanište, Ramsar sajt, najveće slatkovodno jezero jugoistočne Evrope i živopisni nacionalni park. Svojom atraktivnošću, pelikan je vrsta koja ga na najjednostavniji način promoviše među ljubiteljima prirode. Njihov broj se iz godine u godinu povećava, a zainteresovani posjetioci mogu u pratnji ornitologa i specijalizovanih vodiča posmatrati rijetke i zaštićene vrste ptica kojih na jezeru ima više od 260. Obavezno je najaviti se dan ranije. Za više informacija, možete kontaktirati promocija@nparkovi.me''.

Ako ste više za neku laganiju šetnju i posmatranje crnogorske prirode onda Vidikovci Lovćena mogu biti sjajna ideja.

unnamed

''Smještena između Bokokotorskog zaliva, Budvanske rivijere, Skadarske kotline i Njeguškog polja, planina Lovćen, kao i neobična konfiguracija terena sa koga se uzdiže, predstavlja, sama po sebi, svojevrstan vidikovac. Svako uzvišenje i svaki vrh prosto se nadmeću ljepotom pogleda na okolne predjele, a brojni vidikovci pružaju najsnažniju panoramsku impresiju tokom cijele godine. Kuk i Krstac su specifični vidikovci sa kojih se najbolje može sagledati ljepota i sve plavetno modre boje Bokokotorskog zaliva. Malo je onih koji ne požele da se ovdje iznova vrate i na jednom prostoru osjete mirise planine Lovćen i Mediterana. Za više informacija, možete kontaktirati nplovcen@nparkovi.me''.

Ipak, ako vas motiviše planinski biciklizam, tim Nacionalnih parkova Crne Gore preporučuje Prokletije kao moguću destinaciju.

unnamed-1

''Njegovo razuđeno područje pruža idealne uslove za planinski biciklizam, a njegove staze Vas vode kroz udaljene planinske predjele, pored izvora, jezera, šuma i katuna - Prokletije. U zavisnosti od terena, vožnja može biti manje ili više zahtjevna i različitih dužina. Poznavaoci ovog nacionalnog parka svakako će Vam preporučiti Rutu ka Alipašinim izvorima dužine četiri kilometra, Rutu Gusinje - dolina Ropojana - Gusinje dužine 24 kilometra, kao i najatraktivniju turu u Plavskom region, Rutu Plav - Hridsko jezero - Plav dužine 50 kilometra''.

Portal Analitika