Kultura

PURGATORIJE: Kontroverzna "Koštana" na Ljetnjoj sceni

Drama „Koštana“ koju je prema motivima istoimenog djela Borislava Stankovića, režirao Kokan Mladenović, biće sjutra premijerno izvedena na Ljetnjoj pozornici od 21 i 30 časova, u okviru ovogodišnjih Purgatorija.
PURGATORIJE: Kontroverzna "Koštana" na Ljetnjoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Glavnu ulogu tumači Emina Elor, dok su ostale povjerene Emiru Hadžihafizbegoviću, Emiru Ćatoviću, Milanu Kovačeviću, Nebojši Dugaliću, Radoju Čupiću, Aleksandri Pleskonjić Ilić, Gordani Đurđević Dimić, Danici Grubački, Nini Rukavina, Andreji Kulešević i Jeleni Marković. Muziku je komponovao Marko Grubić, koji sa članovima svog sastava „Vrooom“ Andrijanom Belošević i Džamalom Al Kisvanijem uživo izvode numere čije je tekstove napisao Kokan Mladenović.

Pripremu komada pratila je velika pažnja javnosti, prvo tokom traženja pozorišta koji će prihvatiti produkciju komada u je kome naslovnu ulogu trebalo da igra Božo Vrećo, a zatim zbog njegovog iznenadnog napuštanja projekta iz, kako je naveo, zdravstvenih razloga.

- „Koštana“ je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva protjerana. Palanka se uvijek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pjevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom - lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog svijeta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru... Svijet oko nje se raspada i ona će pjevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i u životu, na kraju komada će apsolutno biti pobjeđeno od realnog, sloboda od nužnosti – navodi se u najavi ovog komada.

Koreografkinja je Andreja Kulešević, scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, a scenski govor radio je dr Dejan Sredojević.

Prve reprize najavljene su za 6, 7. i 8. avgust na istoj sceni.

K.J.

Portal Analitika