Društvo

Slučaj Vranjska gora: Krivična prijava protiv devastatora

Uprava za inspekcijske poslove podnijela je prijavu Osnovnom državnom tužiocu protiv NN lica koja su 2015. godine ili 2016. godine devastirali Kulturno dobro Vranjska gora.
Slučaj Vranjska gora: Krivična prijava protiv devastatora
Portal AnalitikaIzvor

Naime, za sada NN lica su u tom periodu izvršili djelimično oštećenje zidina zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra „Vranjska crkva svetog Nikole i tvrđava na Vranju“ na Vranjskoj gori u Podgorici.

Nepoznati počinioci su postavljanjem i formiranjem bazne stanice sa prijemnom opremom za bežični internet, bez saglasnosti nadležnog državnog organa – Uprave za zaštitu kulturnih dobara narušili integritet ovog kulturnog dobra.

Nepokretno kulturno dobro „Vranjska crkva svetog Nikole i tvrđava na Vranju“, kulturno dobro staro više od milenijuma, je 1950. godine rešenjem tadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture stavljen pod zaštitu države kao nepokretni spomenik kulture.

Inspektori za kulturnu baštinu u Upravi za inspekcijske poslove – Osjek za zaštitu kulturne baštine i kulturnih dobara  su prošlog mjeseca izlaskom na lice mjesta izvršili uvid i uvjerili se da se radi o djelimičnom oštećenju zidina tvrđave formiranjem bazne stanice sa prijemnom opremom za bežični internet.

O tome je Analitika pisala u tekstu http://www.portalanalitika.me/clanak/238008/devastator-bez-adrese-dan-sa-inspektorima-na-zastiti-crnogorske-kulturne-bastine.

Za sada NN lica se terete da su izvršila krivično djelo oštećenje kulturnog dobra iz člana 253-a Krivičnog zakonika.

I. K.

v2
Portal Analitika