Region

Ko je Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića

Vijest o hapšenju Filipa Koraća, najbližeg saradnika vođe zemunskog klana Luke Bojovića, uzdrmala je podzemlje regiona, tvrde poznavaoci prilika u kriminalnim krugovima.
Ko je Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Korać godinama važi za najbližeg saradnika Luke Bojovića. Vođstvo nad klanom, Korać je preuzeo nakon što je Bojović 2012. u Španiji uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

U posljednje četiri godine, Korać je od naslijeđenog zemunskog klana napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji, sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem.

I prije Bojovićevog hapšenja, Korać je bio osoba zadužena za poslove u Srbiji. Glavni operativac na terenu, desna ruka glavnog bosa. Kada je Bojović 2010. poslije hapšenja Sretka Kalinića, pobjegao iz Srbije, Korać je ostao u zemlji i u njegovo ime upravljao klanom. U to vrijeme već su pod kontrolom držali najveći dio srpskog narko-tržišta.

Poslove u Crnoj Gori tada je za Bojovića vodio Baranin Luka Đurović, ali je Korać morao da preuzme i ekipu sa ove teritorije. Đurović je, naime, poginuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine, a Korać je preuzeo vođstvo nad cijelim klanom, pričaju poznavaoci prilika. Poslove, odnosno narko-biznis, proširio je od tada i po Evropi, najviše u Holandiji, gdje je posljednjih godina proveo većinu vremena.

Korać je iz Srbije u Holandiju pobjegao nakon eskalacije sukoba njegovog klana sa suparničkom ekipom iz Crne Gore, čiji je vođa Slobodan Šaranović, i u kojoj je na obje strane ubijeno nekoliko najistaknutijih članova, među kojima i Lukin brat, Nikola Bojović.

Žestok rat dve ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvjernijeg prijatelja Radeta Rakonjca u Beogradu u aprilu 2014. bio je povod za Koraćevo bjekstvo iz Srbije. Spekulisalo se da je on sljedeća meta ubica. Korać se zbog toga bukvalno preselio u Holandiju, tamo je širio poslove, stvorio jake kontakte i odatle upravljao klanom u Srbiji i Crnoj Gori.

U Holandiji je, posljednji put, kako je "Blic" ekskluzivno objavio, Korać viđan u društvu Ivana Adrovca, osobe koja se dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Milana Beka u novembru 2014.

Naime, Adrovac je iz Srbije pobjegao 16. jula prošle godine, veče prije nego što je uhapšena njegova supruga Maja, i od tada se krio u Švajcarskoj pod zaštitom poznatog albanskog biznismena, ali i pod patronatom Koraća. Sa njim je često putovao u Holandiju, sve do marta ove godine, kada je švajcarska policija uhapsila Adrovca u blizini granice sa Austrijom.

Inače, nedavno su se dogodila dva ubistva koja se dovode u vezu sa ratovima u podzemlju. U subotu je na Novom Beogradu ubijen Aleksandar Stamenković (44), rodom iz Niša, koji važi za osobu blisku Nišliji Draganu Iliću Gagiju, prijatelju Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam. Zatim je u ponedjeljak u Zvorniku hicem iz snajpera ubijen Čedo Đokić (60), rodom iz Vlasenice i to u momentu dok je na terasi svog stana pio kafu. Đokića policija vezuje sa kriminalnim poslovima. Dan kasnije, Korać je uhapšen u pokušaju da ilegalno pređe granicu, a policija ispituje da li i kakve veze ima sa ubistvom Đokića.

Filip Korać uspio je svih ovih godina da sačuva svoju privatnost od medija, tako da nikada njegova fotografija nije objavljena u javnosti. Korać je stalno okružen članovima klana koji su zaduženi za njegovu bezbjednost.

Blic.rs

Portal Analitika