Društvo

Posljednja virdžina bila žena posebnog kova

U selu Tušina, nadomak Šavnika, juče je sahranjena posljednja crnogorska virdžina Stana Cerović.
Posljednja virdžina bila žena posebnog kova
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ona je po svemu bila posebna osoba. Posljednjih 20 godina bila je i medijska ličnost, jer ste joj i vi kao novinari dali publicitet. Mada je ona to u potpunosti zasluživala. Posebnog kova i ponašanja, bila je jedna od najuglednijih žena u porodici Cerovića“, rekao je njen rođak Zvjezdimir Cerović za RTCG, prenosi Pobjeda.

Stana je čestim pojavljivanjem u medijima očarala mnoge, pa su na njenu sahranu došli i oni koji je nijesu lično poznavali.

Stana Cerović preminula je u 85. godini, zatvarajući tako još jedno poglavlje u crnogorskoj istoriji u kojoj su se cijenili snaga i muška ruka u domaćinstvu, pa je tako i naša posljednja virdžina bila glava porodice nasljednik i branitelj imanja i očevog prezimena.

Zbog bolesti je posljednje mjesece provela u Staračkom domu u Risnu, gdje je imala veliku pažnju osoblja, drugih pacijenata i porodice koja ju je često posjećivala. Ipak, nedostajali su joj njeno selo i kuća u kojoj je odrasla i čiji je bila domaćin.

Dom svog oca Milivoja, kojem je kao dijete obećala da se nikada neće udati i da će „čuvati lozu" i kao „glava familije" okupljati porodicu, morala je napuštiti u maju, kada je zbog bolesti zbrinuta u Risnu. Imala je četiri sestre i dva brata.

Braća su umrla dok je ona još bila dijete i nakon njihove smrti zavjetovala se ocu da će ona biti „glava familije".

O Stani Cerović pisali su ne samo domaći, nego i brojni svjetski mediji.

Pobjeda

Portal Analitika