Politika

IVANOVIĆ: Lako je sjedjeti u fotelji ministra bez odgovornosti

Kada se već ušlo u Vladu potrebno je i preuzeti odgovornost za realizaciju onih odluka koje je donijela Vlada i za one politike iza kojih stoji Vlada Crne Gore, a to baš nije tako lako ukoliko nemate znanja, iskustva, ukoliko nijeste fokusirani na svoj posao, nego na neke politikantske stvari, poručio je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, i naglasio da tako nastaju određeni problemi koji se čini se sve više uvećavaju i izmiču kontroli.
IVANOVIĆ: Lako je sjedjeti u fotelji ministra bez odgovornosti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Jedan od takvih problema je i bolest kvrgave kože goveda. To je problem koji se mogao mnogo bolje riješiti nego što se rješavao", kazao je Ivanović, gostujući na TV Nikšić, prenose Dnevne novine.

Ivanović tvrdi da se Ministarstvo poljoprivrede tokom proteklih tri i po godine, koliko je on bio na čelu tog resora do dolaska opozicionog kandidata, sretalo sa problemima poput aflatoksina, pa bolesti „plavog jezika", pa mušicom koja je napadala maslinu.

"Nijednom u tim slučajevima Ministarstvo poljoprivrede nije tražilo pomoć od Vlade. Sve to je rješavano veoma proaktivnim odnosom koje je imalo Ministarstvo prema problemu. Ako imate ministra poljoprivrede lcoji je iz različitih razloga otišao iz Vlade, to sve ne znači da život treba da stane. Život teče dalje, problemi nastaju i treba da se rješavaju. Zbog toga sam više puta izjavljivao da ne smijemo da dopustimo da politikantski razlozi zaustave život, posebno u oblasti poljoprivrede, jer imate sezonu koja traje određeni period i prođe. Ukoliko ne obavite određene radove do tada, izgubili ste čitavu godinu", rekao je Ivanović.

Potpredsjednik Vlade je komentarišući funkcionisanje Vlade nakon dolaska opozicionih ministara, istakao da mu nije „poznat nijedan jedini primjer u svijetu da postoji Vlada koja ne želi da donosi odluke, koja ne vlada".

 „To je nemoguće. A onda, nekako mi nije jasno zašto se toliko opozicija zdušno borila da uđe u Vladu koja ne treba da donosi odluke. To je sve naopako, dakle, Vlada je tu da bi donosila odluke da bi realizovala ono što je njena politika, da bi se štitili vitalni interesi društva“, dodao je on.

Prema njegovim riječima ako u toj Vladi ima prostora i za ministre iz opozicije onda treba da preuzmu odgovornost.

 „Mislim da tu nastaje problem preuzeti odgovornost za odluke koje treba da se donesu, jer lako je sjedjeti u fotelji ministra, nemati odgovornost i ne donositi odluke. To može svako. Evo sada da krenemo nasumice ulicom i da zaustavimo bilo kog građanina i da mu ponudimo da li biste sjedjeli u fotelji ministra na način da ne donosite odluke i da ne odgovarate ništa, svako će reći da. Ali, kakva je to Vlada, tako da je to besmisleno", istakao je Ivanović.

On je između ostalog ocijenio da Vlada mora donositi odluke, mora krčiti put naprijed za ekonomiju Crne Gore i za društvo.

 „Mora preuzimati odgovornost za to što radi, a građani su tu da procijene da kako je radila i da li će tu Vladu nagraditi kada dođe momenat izbora. Vlada će sigurno preživjeti i avgust i septembar i oktobar. Tu nema razloga za brigu, a da li će ministri pojedini u Vladi preživjeti to ćemo još da vidimo", zaključio je Ivanović.

Dnevne novine 

Portal Analitika