Abiznis

DEL MONAKO: Ugovor sa A2A bio je test za kredibilitet crnogorskog tržišta

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako ocjenjuje da su realna očekivanja zvanične Podgorice o bržem pristupanju Evropskoj uniji, ali i napominje da uloga predvodnika među zemljama kandidatima nameće posebnu odgovornost za Crnu Goru.
DEL MONAKO: Ugovor sa A2A bio je test za kredibilitet crnogorskog tržišta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Očekivanja Podgorice u vezi pristupanja EU su svakako realistična. Ali moramo biti jasni po jednom pitanju: tango se pleše udvoje. Dakle, neka crnogorska vlast ne odstupa od napora na polju reformi. Upravo uloga predvodnika među zemljama kandidatima vašoj zemlji nameće posebnu političku odgovornost. Ono što Crna Gora i dalje čini na svom putu približavanja institucijama predstavlja trasu za sve druge zemlje regije, kako za one koji su već na dobrom putu prema Briselu, tako i za one koje ka tome teže - kazao je ambasador Del Monako za Pobjedu.

Od dijela opozicije čule su se, tokom parlamentarne rasprave o novom ugovoru sa A2A, teške optužbe na račun italijanske kompanije. Del Monako ih ovako komentariše:

- Činjenica da je parlament odobrio novi ugovor između Vlade Crne Gore i A2A je rezultat koji potvrđuje proces modernizacije i otvaranja koji je Crna Gora započela. U prirodi je političkih sučeljavanja da imaju i oštre tonove. To se dešava svuda, ne samo u Crnoj Gori. Ipak, nažalost, pretjerane izjave u vezi sa A2A su dio jednog prilično konsolidovanog repertoara i nijesu podsticaj drugim potencijalnim stranim investitorima. Te živopisne formulacije oduzimaju vrijeme i prostor mirnom dijalogu o suštini partnerstva između A2A i Vlade Crne Gore, ali i razmišljanju o tome kako popraviti ambijent za investicije čineći ga privlačnijim ili o tome kako na održiv način razviti turizam. Ali, na kraju krajeva, polemike nijesu spriječile crnogorski parlament da sa velikom većinom odobri ugovor sa A2A i nijesu prekoračile čisto lokalni nivo.

Pokazalo se da su to bili uzaludni pokušaji bacanja sjenke na jedno evropsko preduzeće kotirano na milanskoj berzi koje je lider u ovoj oblasti i odgovorno vođeno od strane svoje uprave, koje - ne samo da je u Crnu Goru uložilo puno novca u jednom kritičnom periodu - već je i garantovalo hiljade radnih mjesta. Dakle, to su kritike koje smatram duboko nezahvalnim, vjerovatno namijenjene internoj upotrebi, koje ne mijenjaju ulogu ovog preduzeća koje se kao strateški partner EPCG zauzima da doprinese razvoju i zapošljavanju u vašoj predivnoj zemlji - zaključio je Del Monako.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika