Region

Lični bankrot zatražilo 570 građana Hrvatske

Hrvatska Finansijska agencija (Fina) primila je od početka ove godine, kada je zakonom omogućen lični bankrot, 570 zahtjeva za pokretanje vansudskih postupaka koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima.
Lični bankrot zatražilo 570 građana Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Od toga su do sada 182 postupka završena neuspjelim sklapanjem vansudskog sporazuma, piše danas Poslovni dnevnik, pozivajući se na podatke Fine, prenosi Tanjug.

Zakon o stečaju potrošača stupio je na snagu 1. januara 2016, i po njemu lični bankrot mogu da zatraže građani ili preduzetnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu delatnost, ukoliko imaju manje od 20 povjerilaca, ne duguju više od 100 hiljada kuna (13,4 hiljade eura) i ako nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Podaci Fine pokazuju da je od 1. januara do 1. avgusta pokretanje vansudskog postupka zatražilo 569 građana i jedan preduzetnik. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obaveza dostigao je 235,3 miliona kuna (31,4 miliona eura).

Najviše postupaka pokrenuto je u Zagrebu - 301, a slijede Osijek sa 53, Pula sa 37, Rijeka sa 34, i Varaždin sa 20 pokrenutih vansudskih postupaka.

Podaci o iznosima prijavljenih obaveza pokazuju da najveći iznos od 81,6 miliona kuna (10,9 miliona eura) prijavljenih dugova otpada na Zagreb, ispred Dubrovnika, u kom je pokrenuto tek šest postupaka, ali je prijavljeni iznos dugovanja veći od 29,1 milion kuna (3,8 miliona eura), navodi se u tekstu.

Portal Analitika